Conopida

conopidaBeneficii asupra sanatatii
Protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer

La fel ca si celelalte legume inrudite, broccoli, varza sau napii, conopida contine substante care ajuta la prevenirea cancerului. Aceste componente impiedica formarea celulelor canceroase, dar le si elimina acolo unde ele s-au format deja.

Studii epidemiologice sugereaza ca exista o legatura intre aceste legume si rezistenta organismului la imbolnavirea cu cancer. Abia in ultimii ani cercetatorii au inceput sa inteleaga cum functioneaza aceste substante benefice. Legumele din familia cruciferelor contin izotiocianati si sulforafan, substante care impiedica si stopeaza diferite forme de cancer:

– cancer la san;
– cancer la colon;
– cancer pulmonar;
– cancer ovarian;
– cancer de prostata.Combinata cu sofranul indian, imbunatateste sanatatea barbatilor
Cancerul de prostata care este a doua cauza a mortalitatii de cancer in America in randul barbatilor, este mai putin intalnit in India. Acest fapt se datoreaza dietei bogate in legume din familia Brassica si condimentelor curry, precum sofranul indian. In acest condiment este concentrata o mare sursa de fitonutrient curcumin care in combinatie cu fenetil izotiocianatul din familia cruciferelor precum conopida, broccoli sau varza reduc formarea tumorilor canceroase, dar si aparitia cancerului de prostata. Cercetari recente arata ca aceasta combinatie nu doar previne, ci si ajuta la stoparea acestui tip de cancer.

Ajuta la detoxifierea ficatului si a intregului organism
Conopida contine glucosinolati si tiocianati (inclusiv sulforafan si izotiocianat). Aceste substante ajuta ficatul sa neutralizeze substantele toxice. Daca moleculele toxice nu sunt detoxifiate rapid in ficat, ele pot dauna organismului si pot favoriza aparitia celulelor canceroase. Multe enzime din conopida ajuta de asemenea in procesul de detoxifiere. Este vorba despre: glutation transferaza, glucuronil transferaza si quinon reductaza.

Protejeaza impotriva artritei reumatoide
Datorita continutului ridicat de vitamina C, conopida protejeaza impotriva poliartritei, o forma de artrita reumatoida prezenta la doua sau mai multe articulatii. Studii prezenate in „Analele bolilor reumatice” si efectuate pe mai mult de 20.000 de persoane arata ca cei care consuma alimente sarace in vitamina C sunt mai expusi de trei ori sa dezvolte artrita reumatoida, fata de cei care consuma legume bogate in vitamina C.

Imbunatateste sistemul cardiovascular

Pe langa faptul ca protejeaza impotriva foarte multor tipuri de cancer, conopida are importante beneficii si asupra sistemului cardiovascular. In concentratii foarte mici, fitonutrientul indole-3-carbinol care se gaseste in legumele din familia cruciferelor, ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange.

Selectarea si pastrarea:
Alege conopida care sa aiba o culoare alba si sa fie compacta, adica bobocii care alcatuiesc intregul manunchi sa nu fie separati. Evita sa cumperi conopida care sa aiba pete pe inflorescenta. Conopida se poate pastra in stare cruda in frigider timp de o saptamana, intr-o punga de hartie sau de plastic. Pentru a preveni umezeala din inflorescenta, se tine cu tulpina in jos. Daca nu ai folosit o conopida intreaga, partea care ti-a ramas nu trebuie pastrata mai mult de o zi sau doua deoarece isi pierde prospetimea si se strica foarte repede in aceasta forma.

Sursa: www.topsanatate.ro