Telina

telinaTelina este o sursa excelenta de vitamina C. Contine, de asemenea, fibre, potasiu, folati, molibden, mangan si vitamine B6. In telina se mai gaseste si calciu, vitamina B1, vitamina B2, magneziu, vitamina A, fosfor si fier. O tulpina de telina contine aproximativ 35 miligrame de sodiu.


Beneficii asupra sanatatii
Reduce tensiunea sangelui

Potentialul telinei de a reduce tensiunea a sangelui este cunoscut de catre medicina chineza inca din cele mai vechi timpuri. Telina contine substante numite phthalide care ajuta la relaxarea muschilor din jurul arterelor si permit dilatarea vaselor de sange. S-au efectuat cercetari de laborator pe animale si li s-a injectat acestora 3-n-butil phthalid – extract de telina. S-a constatat ca tensiunea sangelui a scazut cu 12 – 14%. Cercetarile sunt abia la inceput, dar se studiaza efectele telinei si asupra sanatatii omului in ceea ce priveste tensiunea arteriala.

Reduce colesterolul
Eficienta telinei in reducerea colesterolului a fost demonstrata tot in urma testelor efectate pe animale. In opt saptamani, solutia apoasa de telina (asemanatoare cu sucul de telina), a scazut colesterolul animalelor, marind  secretia bilei.

Este un diuretic natural
Semintele stramosilor telinei, care erau originari din jurul Mediteranei, erau folosite cu scop diuretic. In zilele noastre s-a deminstrat ca telina, care este bogata in potasiu si in sodiu – mineralele cele mai importante pentru reglarea balantei fluide – stimuleaza producerea urinei, ajutand organismul sa elimine excesul de lichide.

Previne aparitia cancerului
Telina contine substante care pot preveni formarea radicalilor liberi si afectarea celulelor de catre acestia. De asemenea, protejeaza celulele impotriva aparitiei cancerului. Unele componente ale telinei – acetilenici – impiedica dezvoltarea tumorilor.

Selectarea si pastrarea:

Alege telina care pare tare si da senzatia ca este crocanta. Trebuie sa fie destul de tare si compacta. Frunzele trebuie sa fie de un verde stralucitor si sa nu aiba pete galbene sau maronii. Verifica sa nu aiba seminte. Acestea ii dau un gust mai amar. Poti pastra telina in folie sau in punga de plastic in frigider. Daca ai taiat-o sau ai curata-o, ai grija ca atunci cand o impachetezi sa nu fie uda deoarece isi pierde din valoarea nutritiva. Nu se recomanda congelarea pentru ca in acest fel de inmoaie.

Sursa: www.topsanatate.ro