10 ingrediente care pot ajuta la combaterea semnelor de imbatranire prematura a pielii

22 aprilie 2024 12:17:50 EEST

10 ingrediente care pot ajuta la combaterea semnelor de imbatranire prematura a pielii

1. Vitamine B pentru piele, păr și unghii sănătoase

Aceste vitamine esențiale apar sub mai multe forme și complexe în produsele de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, funcția tuturor derivaților de vitamina B este aceeași: de a transforma alimentele în energie. Aceasta alimentează procesele vitale ale corpului, inclusiv cele responsabile pentru o piele sănătoasă și fermă. „Vitamina B și toți derivații săi sunt esențiale pentru pielea, părul și unghiile sănătoase”.

Vitaminele B pot fi deosebit de puternice atunci când sunt utilizate local în creme hidratante, când aceste vitamine sunt printre ingredientele naturale anti-îmbătrânire din produsele dumneavoastră de îngrijire a pielii, celulele deteriorate se vor vindeca și se vor regenera mai repede.

2. Coenzima Q10 pentru a proteja colagenul

Coenzima Q10 (vitamina Q) este un antioxidant puternic care poate ajuta la construirea fundației necesare pentru o piele cu aspect mai tânăr, așa cum au remarcat unele studii și cercetări. „Coenzima Q10 ajută la protejarea țesutului elastic și a colagenului care vă modelează pielea”. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul coenzimei noastre naturale Q10 scade, ceea ce poate încetini capacitatea pielii de a întineri și de a se proteja de daune.

Pentru a crește nivelul de coenzimă, mulți consideră că luarea unui supliment alimentar pe lângă utilizarea cremelor topice dă rezultate optime. Un studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb a constatat că administrarea unui supliment specific de CoQ10 (studiul a fost finanțat de producătorul suplimentului) zilnic timp de 12 săptămâni a îmbunătățit aspectul ridurilor și a dus la o piele mai fină. Alte cercetări au concluzionat că aplicarea locală a CoQ10 a redus efectiv radicalii liberi (care cauzează îmbătrânirea) de pe piele.

3. Cupru pentru a preveni lăsarea și umplerea ridurilor

Probabil vă imaginați bănuți, dar cuprul despre care vorbim se găsește în urme în celulele pielii, unde leagă proteinele, a remarcat un studiu de cercetare . Esențial pentru formarea colagenului , ingredientul anti-îmbătrânire ajută la susținerea pielii pentru a preveni lăsarea și umplerea ridurilor. Studiile clinice au arătat că cuprul contribuie la curățarea și reînnoirea colagenului fracturat, făcându-l un ingredient excelent pentru cei care doresc să îmbunătățească aspectul pielii și cicatricilor deteriorate de soare. Mai exact, dormitul pe fețe de pernă cu infuzie de cupru timp de aproximativ una sau două luni.

4. Ceai verde pentru a-ți revitaliza pielea

Este posibil să sorbiți o ceașcă de ceai verde cald pentru a vă relaxa, dar vechea plantă din care este preparat ceaiul este plină de nutrienți care vă reîncarcă pielea. Mai exact, acestea ar fi fitochimice numite polifenoli. Calitățile stimulatoare ale ceaiului verde pot avea și o influență energizantă asupra îmbătrânirii pielii. „Ceaiul verde are un efect minunat asupra cercurilor întunecate – care este deosebit de izbitor atunci când este combinat cu cofeina în crema de ochi”. Acei polifenoli sunt antioxidanți, care previn și repară daunele cauzate de oxidare, care descompune celulele pielii, conform unui studiu de cercetare . Împreună cu utilizarea cremelor sau a serurilor care conțin ceai verde, sorbiți din infuzie pentru beneficii suplimentare pentru sănătate.

5. Peptide pentru stimularea producției de colagen

Datorită rezultatelor promițătoare ale cercetării clinice , peptidele devin din ce în ce mai populare ingrediente anti-îmbătrânire pentru îngrijirea pielii. Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi , elementele de bază ale proteinelor. Majoritatea cremelor topice cu peptide sunt concepute pentru a stimula colagenul pentru a îmbunătăți aspectul ridurilor.

6. Retinoizii și retinolii pentru a accelera turnover-ul celular

Retinoizii eliberați fără prescripție medicală și retinoizii, cum ar fi Retin-A, sunt derivați ai vitaminei A. „Retinoizii și retinolii accelerează și stimulează turnover-ul celular și producția de colagen pentru o piele mai fină și cu aspect mai tânăr”. În plus față de ameliorarea ridurilor și a liniilor fine, retinoizii contracarează decolorarea, luminează micile semne și pistruii și îmbunătățesc textura pielii, potrivit cercetărilor . Niciun alt ingredient topic nu a fost mai testat și dovedit științific pentru anti-îmbătrânire de către comunitatea medicală decât retinoizii. Dar nu vă așteptați la rezultate peste noapte: este nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni pentru ca retinolul să-și exercite efectul de combatere a ridurilor, așa că trebuie utilizat pe perioade lungi de timp. Aplicați-le pe piele cu moderație și contracarați orice produs care conține retinoizi sau retinol cu ​​utilizarea zilnică de protecție solară.

7. Vitamina E pentru a inversa deteriorarea și a întineri pielea

Vitamina E este o mare putere atunci când vine vorba de protejarea împotriva daunelor pielii care pot duce la linii fine și riduri. De ce? Vitamina neutralizează radicalii liberi care dăunează celulelor, care sunt declanșați de factori de mediu precum expunerea la soare. „Vitamina E este un antioxidant excelent de căutat în cremele de întinerire pentru piele și poate ajuta la vindecarea rănilor, de asemenea, prin întărirea barierei pielii”. Acesta este motivul pentru care uleiul pur de vitamina E rămâne un balsam popular (și ieftin) pentru cuticulele crăpate și cicatricile de la tăieturi, arsuri și intervenții chirurgicale. Aplicarea locală a ambelor vitamine C și E împreună exercită cele mai mari beneficii, deoarece cele două vitamine antioxidante lucrează împreună pentru a păstra și a construi colagenul, potrivit unui studiu de cercetare .

8. SPF pentru a preveni cancerul de piele (și pentru a vă îmbunătăți aspectul)

Nu numai că crema de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30 poate ajuta la prevenirea cancerului de piele , dar s-a demonstrat că îmbunătățește aspectul cosmetic al feței, chiar dacă este utilizată singură. Într-un studiu , numai cremă de protecție solară aplicată pe față timp de un an a dus la îmbunătățiri ale măsurilor cosmetice cum ar fi nuanța pielii, textura și ridurile.

9. Vitamina C pentru neutralizarea daunelor și luminarea petelor întunecate

Vitamina C este un antioxidant care neutralizează daunele provocate de radicalii liberi și ajută la completarea efectului protecției solare. Vitamina C interferează cu producția anormală de pigment, ajutând la luminarea petelor întunecate. Un lucru de reținut atunci când achiziționați o vitamină C topică, au remarcat autorii recenziei, este că este un ingredient instabil, capricios, care își va pierde rapid potența dacă nu este formulat corect. Dacă este expus la temperaturi ridicate, se poate oxida, de asemenea, făcându-l ineficient, conform companiei de îngrijire a pielii Vichy . Dacă ați cumpărat vreodată un ser C care a devenit chihlimbar, exact asta se întâmplă. Asigurați-vă că cumpărați un produs cu vitamina C de la o companie care efectuează teste clinice asupra produselor sale și păstrați produsul într-o zonă cu temperatură controlată.

Pe lângă aplicarea unui ser cu vitamina C , consumați și alimente bogate în C (cum ar fi căpșunile și ardeiul gras), deoarece consumul vitaminei vă ajută și corpul să creeze colagen nou.

10. Hidroxiacizi pentru a exfolia celulele moarte și a combate ridurile

Hidroxiacizii precum acidul glicolic ajută la exfolierea celulelor moarte de la suprafața pielii. „De asemenea, s-a dovedit că stimulează colagenul și îmbunătățesc aspectul liniilor și al ridurilor”. Hidroxiacizii au diferite concentrații și pot fi găsiți în peelings, seruri și creme, așa că este important să consultați un dermatolog certificat pentru a afla care este potrivit pentru dvs.