3 afecțiuni comune cu remedii simple de acasă

14 septembrie 2023 15:43:19 EEST

3 afecțiuni comune cu remedii simple de acasă

Pentru o durere în gât, tuse, dureri de stomac sau dureri de cap, unele remedii simple de acasă pot ajuta la ameliorarea atât de necesară.

Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat de simptomele prelungite sau durerea dumneavoastră este severă, ar putea fi timpul să solicitați tratament de la un medic .

Iată sfaturi simple pentru a ameliora simptomele bolilor comune și cum să știi când ar trebui să mergi la medic. (Vă rugăm să rețineți că aceste remedii sunt recomandate adulților și nu copiilor.)

Durere in gât

O durere în gât este senzația de durere și uscăciune în gât. Cele mai multe dureri in gât sunt cauzate de infecții sau de factori de mediu precum aerul uscat.

Durerile in gât sunt adesea incomode, dând o senzație de „gât zgâriat” sau „gât umflat” care te fac să vrei să tusești pentru a curăța iritația gâtului. Cu toate acestea, este de obicei inofensiv și dispare de la sine.

Cauzele durerii în gât

Cauzele durerii în gât pot fi atribuite unei varietăți de factori. Cauzele comune includ:

  • Viruși , cum ar fi cei care provoacă răceala comună, gripa, rujeola, varicela și oreion
  • Infecții bacteriene , inclusiv bacterii Streptococcus de grup A, cunoscute și sub denumirea de faringite streptococi
  • Alergiile la factorii de mediu, cum ar fi polenul, iarba și părul de animale de companie
  • Produse chimice și iritante din mediu, cum ar fi fumul de țigară și tutun, produse de curățare, poluanți ai aerului și alte substanțe chimice

Simptomele unei dureri în gât

Simptomele durerii în gât pot varia în funcție de cauzele lor. Acestea includ:

  • Senzații de zgârieturi și arsură
  • Gât uscat și sensibil
  • Durere crescută la înghițire sau la vorbire
  • Gâtul sau amigdalele apar roșii

Cum să tratezi durerea în gât sau tusea


O zgârietură în gât sau tuse persistentă pot provoca o cantitate destul de mare de disconfort. Ambele se întâmplă să fie, de asemenea, simptome ale răcelii comune.

Remedii la domiciliu pentru o durere în gât

Bea apă

Este important să rămâneți hidratat atunci când va simtiti rau, bând multă apă. Menținerea hidratată poate ajuta la ameliorarea congestiei, la subțirea secrețiilor de mucus și la menținerea gâtului umed.

Apa sarata

Știați că gargara cu apă sărată caldă poate ajuta, de asemenea, la reducerea umflaturii? Adăugați o jumătate de linguriță de sare într-un pahar plin (240 ml) și faceți gargară de până la 3 ori pe zi.

Lichide calde

Bea lichide calde care sunt linistitoare pentru gat, cum ar fi ceai fierbinte cu miere, supe fierbinti, apa calda cu lamaie sau ceaiuri din plante.

Oțet de mere

Amesteca 1 lingurita de otet de mere cu 240 ml de apa. Acidul din oțet poate ucide bacteriile din gât și poate calma durerile în gât.

Ulei esențial de mentă

Faceți niște ceai de mentă, adăugați puțin ulei de mentă într-un difuzor sau frecați puțin pe piept pentru a calma durerea în gât și a ușura tusea uscată.

Dulciuri reci

Consumul de alimente congelate, sorbeturi sau înghețată poate ajuta la ameliorarea durerii de gât. Alegeți produse non-lactate, deoarece produsele lactate pot produce mai multă mucoase și pot irita și mai mult gâtul.

Remedii de casă pentru tuse

Ananas

Pentru o tuse urâtă, încercați să mâncați o felie de ananas sau să beți 100 ml de suc proaspăt de ananas de 3 ori pe zi. Fructul conține o enzimă numită bromelaină, despre care se crede că ajută la suprimarea tusei și la slăbirea mucusului din gât.

Miere

Amesteca 2 lingurite de miere cu ceai de plante sau apa calda si lamaie. Acest lucru vă calmează gâtul și ajută la ameliorarea tusei.

Cimbru

Faceți ceai de cimbru folosind 2 lingurițe de frunze de cimbru mărunțit și 1 cană de apă clocotită. Se acoperă ceașca, se lasă la macerat timp de 10 minute și se strecoară. Esența extrasă din frunzele de cimbru ajută la ameliorarea tusei, precum și a bronșitei pe termen scurt.

Probioticele

Probioticele sunt bacterii bune care ajută indirect la ameliorarea tusei prin întărirea sistemului imunitar. Sunt disponibile o varietate de probiotice, inclusiv cele vândute ca suplimente și cele din alimente fermentate, cum ar fi iaurt.

Când să vezi un medic?

O durere în gât sau tuse este de obicei un simptom al unei afecțiuni ușoare, cum ar fi răceala obișnuită sau febra fânului. Cu toate acestea, ocazional poate semnifica o afecțiune pulmonară mai gravă, cum ar fi pneumonia sau astmul.

Dacă durerea în gât sau tusea persistă mai mult de o săptămână sau este însoțită de febră sau amigdale umflate, consultați un medic .

Dureri de stomac

O durere de stomac se referă la crampe sau o durere surdă în burtă (abdomen), care este de obicei temporară și adesea nu este gravă.

Cauzele durerii de stomac

Cauzele comune ale durerii în zona abdominală includ:

  • Gaze în stomac
  • Indigestie
  • Constipație
  • Diaree sau intoxicații alimentare
  • Menstruaţie
  • Apendicită
  • Litiază biliară

Simptomele unei dureri de stomac

Simptomele unei dureri de stomac variază în funcție de cauza durerii. Acestea pot include:

  • Senzație de balonare și flatulență crescută din cauza gazului prins
  • Senzație de plin și balonare după masă, arsuri la stomac și greață din cauza indigestiei
  • Dificultate în evacuarea scaunelor
  • Scaune apoase, greață și vărsături
  • Durere în partea dreaptă jos a stomacului din cauza apendicitei
  • Durere severă în centrul abdomenului din cauza calculilor biliari

Cum să vindeci o durere de stomac


Durerile de stomac sunt extrem de frecvente și, de obicei, nu sunt un motiv de îngrijorare. Posibilii factori declanșatori includ indigestia, refluxul acid și infecțiile stomacale.

Remedii la domiciliu pentru durerile de stomac

Ghimbir

Mulți oameni jură că mănâncă biscuiți cu ghimbir, iau suplimente cu ghimbir sau sorbesc ceai de ghimbir atunci când simt greață.

Beneficiul digestiv al ghimbirului nu este un mit – un antiinflamator natural, multe studii au demonstrat că ghimbirul este eficient în ameliorarea anumitor tipuri de boli de stomac.

Ceai de musetel

O ceașcă de ceai de mușețel poate ajuta, de asemenea, la relaxarea mușchilor încordați ai stomacului și la calmarea crampelor.

Mentă

Menta a fost folosită ca tratament tradițional pentru indigestie, gaze și diaree în țări precum Iran, Pakistan și India. În mod tradițional, se fierbe cu cardamom pentru a face ceai. Mentolul din menta poate ajuta la prevenirea vărsăturilor și a diareei, la reducerea spasmelor musculare din intestine și la ameliorarea durerii.

dieta BRAT

Dieta BRAT poate ajuta persoanele cu diaree. Reprezintă banane, orez, sos de mere și pâine prăjită. Aceste alimente pot ajuta la legarea alimentelor împreună pentru a face scaunele mai ferme. De asemenea, sunt bogate în nutrienți precum potasiu și magneziu și le pot înlocui pe cele pierdute prin diaree și vărsături.

Scorţişoară

Scorțișoara conține câțiva antioxidanți care pot ajuta la ușurarea digestiei și la reducerea riscului de iritație și deteriorare a tractului digestiv. Adăugarea a 1 linguriță de pudră de scorțișoară de bună calitate la mese sau amestecarea acesteia cu apă clocotită pentru a face un ceai poate ajuta la ameliorarea indigestiei. Puteți face acest lucru de 2-3 ori pe zi.

Smochinele

Smochinele conțin substanțe care pot acționa ca laxative pentru a ușura constipația și indigestia. Consumul de smochine întregi de câteva ori pe zi sau prepararea a 1 sau 2 lingurițe de frunze de smochin pentru a face ceai poate ajuta la simptomele constipației.

Când să vezi un medic?

O durere de stomac nu este de obicei gravă, iar simptomele ar trebui să treacă rapid. Durerea de stomac prelungită este mai neobișnuită și ar putea fi un semn al unei probleme mai mari, cum ar fi sindromul colonului iritabil , gastrita , o tulburare ginecologică sau ulcerul gastric .

Dacă durerea sau disconfortul durează mai mult de 2 săptămâni, consultați un medic .

Durere de cap

Cefaleea se poate referi la durere în cap care se simte ca o senzație de pulsație sau de strângere și poate fi constantă sau intermitentă. Durerea poate fi resimțită într-o parte a feței sau a craniului sau poate fi generalizată care implică întregul cap.

Durerile de cap pot apărea spontan sau pot fi asociate cu activitate sau exerciții fizice. Este adesea asociată cu greață și vărsături, în special cu migrene. Tipurile comune de dureri de cap sunt tensiunea, migrenele și durerile de cap în grup.

Cauzele durerilor de cap

  • Inflamația sau iritația structurilor care înconjoară creierul
  • Infecție sau deshidratare
  • Modificări ale circulației și fluxului sanguin
  • Reacții la medicamente, abuz de droguri și sevraj de droguri
  • Anumite alimente
  • Stres

Simptomele durerilor de cap

  • Durerile de cap tensionate apar ca o durere care începe în partea din spate a capului și în partea superioară a gâtului, adesea descrisă ca o strângere sau presiune asemănătoare unei benzi. Nu este asociat cu greață și vărsături.
  • Durerile de cap migrenoase se manifestă ca durere pulsantă, de obicei pe o parte a capului. Ele pot fi suficient de intense pentru a vă împiedica să îndepliniți sarcini simple. Atacurile de migrenă pot cauza probleme de vedere, hipersensibilitate la lumină și greață.
  • Durerile de cap în grupe apar periodic, cu perioade fără durere de luni sau ani între ele. Durerea este de obicei chinuitoare și este situată în jurul sau în spatele unui ochi. Acest tip de durere de cap afectează mai des bărbații.

Cum să tratezi durerile de cap sau migrenele


Durerile de cap apar în frunte, tâmple și spatele capului, provocând presiune sau dureri dureroase. Migrenele sunt de obicei mai intense și mai severe și pot provoca durere în spatele unui ochi sau urechi, sensibilitate la lumină sau sunet și greață.

Remedii la domiciliu pentru dureri de cap sau migrene

Odihnă și hidratare

Să te odihnești suficient și să te hidratezi este unul dintre primii pași pentru a trata o durere de cap. Majoritatea pacienților cu migrene se ușurează mult după ce s-au odihnit într-o cameră întunecată și au adormit.

Calmează durerea cu o compresă rece

Înfășurați un pachet de gheață într-o cârpă și aplicați-l pe gât sau pe zona capului. Acest lucru ajută la scăderea inflamației, încetinește conducerea nervoasă și îngustează vasele de sânge, toate acestea contribuind la ameliorarea durerii de cap.

Masaj

Un masaj blând poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea tensiunii din tâmple sau gât. Mențineți presiunea timp de 7 – 15 secunde, apoi repetați.

Uleiuri esentiale

Dacă aveți o migrenă, inhalarea uleiului esențial de lavandă timp de 15 minute poate ajuta la ameliorarea durerii. Aplicați-l pe tâmple sau respirați direct peste sticla.

Magneziu

S-a constatat că deficiența de magneziu este frecventă la persoanele care suferă frecvent de migrene. Administrarea de suplimente orale de citrat de magneziu poate ajuta la reducerea atât a frecvenței, cât și a severității migrenei.

Cafea sau ceai

Băuturile care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, pot ameliora durerile de cap. Cofeina îmbunătățește starea de spirit, crește vigilența și îngustează vasele de sânge. Aceste acțiuni ajută la ameliorarea simptomelor durerii de cap.

Când să vezi un medic?

În general, o durere de cap nu este un indicator al unei tulburări medicale severe. Cu toate acestea, ar trebui să consultați un medic dacă aveți dureri brusce, severe sau dacă durerea de cap este însoțită de:

  • Slăbiciune, amețeli sau pierderea echilibrului
  • Dificultate de a vorbi
  • Convulsii
  • Vedere încețoșată
  • Febră, dificultăți de respirație, gât înțepenit sau erupție cutanată
  • Greață sau vărsături

De asemenea, este recomandabil să consultați un medic dacă aveți mai mult de 3 dureri de cap pe săptămână sau dureri de cap severe care interferează în mod regulat cu viața de familie sau de muncă