8 Moduri de a reduce riscul de afectiuni coronariene

18 aprilie 2024 09:16:51 EEST

8 Moduri de a reduce riscul de afectiuni coronariene

1. Ține-ți sub control colesterolul din sânge

Deoarece colesterolul în sânge în sine nu provoacă simptome, mulți oameni ar putea să nu fie conștienți că nivelul lor de colesterol este ridicat. Prin urmare, este important să vă verificați în mod regulat nivelul de colesterol. Dacă nivelul este ridicat, acesta trebuie redus pentru a reduce susceptibilitatea la bolile coronariene. Nivelul dorit de colesterol depinde de riscul preexistent de boală coronariană.

2. Gestionează-ți tensiunea arterială

„Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea arterială) este unul dintre factorii majori de risc pentru bolile coronariene și bolile cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral”. Hipertensiunea arterială apare de obicei fără niciun simptom. Hipertensiunea arterială, lăsată netratată pe termen lung, poate duce la deteriorarea inimii și a vaselor de sânge, ducând la accident vascular cerebral sau atac de cord.

Când tensiunea arterială este extrem de ridicată, pot apărea dureri de cap, amețeli sau modificări ale vederii. Tensiunea arterială crescută marginal se poate normaliza atunci când slăbiți, faceți mai mult exercițiu și reduceți aportul de sare. Dacă aceste măsuri nu au succes, atunci poate fi necesar un tratament medicamentos. Odată ce medicația a început, este esențial să se continue tratamentul, completat de un stil de viață sănătos.

Tratamentul hipertensiunii pentru majoritatea oamenilor este pe tot parcursul vieții. Ar trebui să vă verificați tensiunea arterială cel puțin o dată pe an. Se recomandă ca adulților peste 40 de ani să li se verifice tensiunea arterială anual, iar colesterolul din sânge o dată la trei ani; mai frecvent dacă rezultatele sunt anormale sau dacă există alți factori de risc.

3. (Evita diabetul) Ține-ți sub control nivelul zahărului din sânge


Diabetul de tip 2 ( diabet zaharat ) este o boală cronică. Este adesea asociat cu alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, creșterea colesterolului total și a trigliceridelor, scăderea nivelului HDL-colesterolului (colesterolul „bun”) și obezitatea.

Strategia de bază de tratament este de a menține un bun control asupra cantității de glucoză din sânge. Menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată și o rutină regulată de exerciții fizice pot preveni apariția diabetului zaharat. Persoanele cu diabet au de 2 până la 4 ori mai multe șanse de a dezvolta boală coronariană și accident vascular cerebral.

4. Menopauza crește riscul de boli coronariene

Multe femei înainte de menopauză par să fie parțial protejate de bolile coronariene, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral de către estrogenul natural. Nivelul de estrogen al unei femei este cel mai ridicat în anii fertil și scade în timpul menopauzei. Dacă menopauza este cauzată de o intervenție chirurgicală de îndepărtare a uterului și a ovarelor, riscul crește brusc.

Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, pierderea de estrogen natural poate contribui la un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dacă menopauza apare în mod natural, riscul crește treptat. Cu toate acestea, înlocuirea hormonală de rutină pentru femeile care au suferit menopauză naturală nu previne bolile de inimă.

5. Mentine o greutate sanatoasa

Persoanele cu exces de grăsime corporală – în special în jurul taliei – sunt mai predispuse la boli de inimă și accident vascular cerebral, chiar dacă nu au alți factori de risc. Excesul de greutate crește presiunea asupra inimii, crește tensiunea arterială, nivelul colesterolului din sânge și al trigliceridelor și scade HDL. De asemenea, este asociat cu dezvoltarea diabetului zaharat.

Istoricul familiei și mediul înconjurător joacă un rol în determinarea obezității. Inactivitatea fizică și o dietă bogată în grăsimi contribuie, de asemenea, la obezitate. Pe măsură ce grăsimea corporală crește atunci când se consumă mai multe calorii decât este necesar pe o perioadă lungă de timp, controlul greutății (pierderea grăsimilor) este posibil prin scăderea aportului alimentar împreună cu creșterea activității fizice.

Dacă ardeți mai multe calorii din cauza activității fizice crescute, va avea loc o scădere treptată a greutății corporale. Dieta singură poate provoca, de asemenea, pierderea în greutate, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale, a glicemiei și a nivelului de colesterol din sânge.

6. Fii activ fizic

Un stil de viață inactiv este un factor de risc pentru boala coronariană . Activitatea fizică regulată, moderată, ajută la prevenirea bolilor inimii și a vaselor de sânge dacă este făcută pe o perioadă de timp. Exercițiile fizice regulate pot duce, de asemenea, la o îmbunătățire a altor factori de risc cardiovascular, cum ar fi scăderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, scăderea stresului și îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Mișcarea este benefică mai ales că riscurile implicate sunt minime. Programele de exerciții ar trebui să înceapă într-un ritm lent inițial pentru a evita rănirea mușchilor și ligamentelor. Persoanele cu boală coronariană cunoscută sau cei peste 40 de ani care au fost inactivi trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a începe un program regulat de exerciții fizice.

7. Renunță la fumat (dacă nu ai făcut-o)

Fumatorii reprezinta 40% din decesele cauzate de boli de inima la pacientii cu varsta mai mica de 65 de ani. Fumatul duce, de asemenea, la atac de cord, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boli ale vaselor de sânge, cancer și boli pulmonare. Fumatul determină o scădere a HDL-colesterolului. Fumătorii au de 2 până la 3 ori riscul de moarte subită cardiacă ca nefumătorii.

8. Gestionează-ți bine stresul

Tensiunea arterială crește momentan atunci când sunteți supărat, entuziasmat, speriat sau când sunteți stresat. Dacă vă confruntați cu stres constant pe o perioadă prelungită, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, ceea ce duce la un atac de cord.