Batai neregulate ale Inimii? Totul despre aritmie

14 septembrie 2023 14:20:44 EEST

Batai neregulate ale Inimii? Totul despre aritmie

Aritmia poate fi înfricoșătoare și este important să știți exact ce înseamnă aceasta. Dacă simțiți că există ceva în neregulă cu bătăile inimii sau dacă aveți o aritmie care pare gravă, neașteptată sau însoțită de amețeli sau dureri în piept, sunați la serviciile de urgență.

Ce este o aritmie?

De obicei, inima ta bate intr-un ritm regulat, controlat de activitatea electrica din corpul tau. Nodul sinusal din inima ta monitorizează de cât sânge are nevoie corpul tău și trimite impulsuri electrice care fac ca camerele inimii tale să se contracte în ritmul corect pentru nevoile corpului tău. Majoritatea oamenilor au o frecvență cardiacă în repaus de 60 până la 100 de bătăi pe minut, care se accelerează în timpul exercițiilor fizice sau în situații stresante. Este complet normal. O aritmie este o schimbare a acestui ritm, atunci când inima ta bate prea repede, prea încet sau într-un ritm neregulat.

Care sunt diferitele tipuri de aritmie?

Aritmiile sunt fie ventriculare (începând din ventriculele inferioare ale inimii), fie supraventriculare (începând în afara sau deasupra ventriculilor, de obicei în atrii, camerele superioare ale inimii). Tipurile comune de aritmie includ:

Contractii atriale premature

Cunoscute și sub denumirea de PAC sau APC, acestea sunt bătăi suplimentare în camerele superioare ale inimii.

Contractii ventriculare premature

Cunoscuți și sub denumirea de PVC, acestea sunt foarte frecvente și sunt bătăi „sărite” ale inimii cauzate de contractarea prea devreme a ventriculilor.

tahicardie supraventriculară

Cunoscută și sub denumirea de tahicardie paroxistică supraventriculară, unde paroxistică înseamnă ocazional, aceasta inseamna bătăi rapide ale inimii de 150 – 250 de bătăi pe minut, cauzate de impulsuri electrice în atrii.

Tahicardie ventriculară

Cunoscută și sub numele de V-tach, aceasta este o frecvență cardiacă rapidă care începe de la inima inferioară, unde inima nu poate să se umple cu suficient sânge.

Fibrilatie atriala

Acesta este un ritm cardiac rapid, neregulat, în care mușchii sau fibrele din inima zvacnesc și se contractă.

Fibrilatie ventriculara

Aceasta este o urgență medicală în care camerele inferioare ale inimii nu se pot contracta pentru a pompa sânge.

Flutter atrial

Aceasta este similară cu fibrilația atrială, dar mai regulată. Semnalele electrice greșite care provoacă bătăi neregulate ale inimii și flutter atrial duc adesea la fibrilație atrială.

Tahicardie pe căile accesorii

Aceasta este o frecvență cardiacă rapidă datorită unei căi suplimentare între camerele inimii tale.

Bradiaritmie

Acesta este un ritm cardiac lent, de obicei cauzat de probleme cu sistemul electric al corpului.

Blocul cardiac

Aceasta este o problemă cu viteza impulsurilor trimise prin inimă și, în unele cazuri, un blocaj total al impulsurilor, provocând bătăi neregulate ale inimii.

Simptomele unei aritmii


În funcție de tipul de aritmie, este posibil să aveți următoarele simptome:

  • Palpitații ale inimii, care se simt ca fluturi, sărite sau bătăi suplimentare
  • O senzație de bătaie în piept sau bătăi rapide ale inimii
  • Dureri în piept
  • Strângere în piept
  • Dificultăți de respirație
  • Leșin
  • Oboseală sau un sentiment de slăbiciune
  • Amețeli sau amețeli
  • În cazuri severe, colaps și atac de cord brusc

Cauzele aritmiei

Aritmia poate fi cauzată de probleme structurale ale inimii sau de  defecte cardiace congenitale . Acestea includ un atac de cord în curs de desfășurare, cicatrizarea țesutului cardiac de la un atac de cord anterior sau arterele blocate în inima ta.

De asemenea, aritmia poate semnala o boală de inimă. Este posibil să suferiți de unele dintre tulburările electrice menționate anterior, cum ar fi fibrilația atrială sau blocul cardiac, singur sau alături de alte afecțiuni cardiace grave .

Unii pacienți suferă de ceva cunoscut sub numele de sindrom QT lung, o tulburare electrică care este adesea moștenită și poate declanșa o aritmie bruscă și severă.

În alte cazuri, poate fi din cauza sindromului sinusal bolnav, un grup de simptome care demonstrează că nodul sinusal din inima ta nu funcționează corect.

În unele cazuri, aritmiile pot fi cauzate și de probleme din afara inimii, cum ar fi:

  • Tensiune arterială crescută
  • Tulburări tiroidiene
  • Boala pulmonară
  • Diabet
  • Infecția cu COVID-19
  • Interventie chirurgicala
  • Dezechilibre electrolitice din sânge, cum ar fi sodiu sau potasiu
  • Alte boli acute

Alte cauze ale unei aritmii sunt stresul sau anxietatea, fumatul, consumul ridicat de alcool sau cofeină și anumite medicamente, suplimente și alte stimulente, cum ar fi drogurile ilegale.

Majoritatea oamenilor vor experimenta senzația unei bătăi ale inimii ratate sau ale unei bătăi ale inimii suplimentare aleatorii la un moment dat, fără explicații și fără niciun risc real pentru sănătatea lor. Cu toate acestea, dacă acest lucru vi se întâmplă des, pentru o perioadă lungă de timp sau împreună cu alte simptome, poate exista o problemă de bază.

Diagnosticul de aritmie


Este vital să consultați un medic dacă suferiți în mod regulat de aritmie. Medicul dumneavoastră va efectua teste pentru a afla de ce inima dumneavoastră nu funcționează așa cum ar trebui. 

Ecocardiograma

Acesta este un tip de ultrasunete pentru a analiza structura inimii tale.

Electrocardiogramă

Cunoscut și ca EKG sau ECG, acest test înregistrează orice activitate electrică care are loc în inima ta.

Test de stres

Uneori, medicii vă vor cere să mergeți sau să alergați pe o bandă de alergare sau să facti efort într-un fel în timp ce vă monitorizați ritmul cardiac.

Monitorizare la domiciliu

Medicii vă pot solicita să purtați un monitor de inimă pentru o perioadă de timp pentru a înregistra cum funcționează inima dvs. de zi cu zi.

Cateterismul cardiac

Aceasta este inserarea unui cateter pentru a injecta colorant în inimă, care este apoi văzut pe o ecografie.

Este important să rețineți că, dacă suferiți de o aritmie care pare severă sau neașteptată, sau însoțită de amețeli sau dureri în piept, nu trebuie să așteptați să vizitați un medic. În schimb, sunați la serviciile de urgență.

Tratament pentru aritmie

Tratamentul prescris de medicul dumneavoastră pentru aritmia dumneavoastră va fi specific pentru dumneavoastră și starea dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de medicamente doar pentru a vă controla simptomele, dar în unele cazuri poate fi necesară o intervenție mai mare.

Cardioversie electrică

Medicii ar putea efectua cardioversie electrică, care este un șoc electric la peretele toracic pentru a vă odihni ritmul inimii.

Stimulator cardiac

Dacă este necesară o soluție pe termen mai lung, este posibil să aveți un stimulator cardiac, care este un dispozitiv mic care trimite impulsuri electrice către inimă pentru a o menține regulată.

Defibrilator cardioverter implantabil

În cazuri extreme, este posibil să aveți nevoie de un defibrilator cardioverter implantabil, care vă urmărește ritmul cardiac și oferă un șoc electric pentru a restabili ritmul inimii atunci când aceasta bate prea repede, prea încet sau inegal.

Operație de inimă

În cele din urmă, medicii ar putea decide că operația pe inimă este cea mai bună opțiune pentru a vă rezolva simptomele, dar aceasta este de obicei o ultimă soluție.

Păstrarea unei inimi sănătoase


Este important ca toată lumea să-și mențină inima cât mai sănătoasă posibil, chiar dacă nu se confruntă cu probleme cardiace. Făcerea multor exerciții fizice moderate, renunțarea la țigări, menținerea unei greutăți sănătoase și o dietă proaspătă echilibrată sunt toate modalități ușoare de a-ți menține inima în stare maximă. Încercați să mâncați o mulțime de alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, leguminoase precum fasolea neagră sau năutul și proteinele slabe. Evitați alimentele procesate sau alimentele bogate în grăsimi trans. Să ai grijă de tine și de inima ta, sunt cele mai bune șanse de a preveni aritmia și bolile de inimă.