Care este diferența dintre o alergie alimentară și o intoleranță sau sensibilitate alimentară?

17 aprilie 2024 13:44:33 EEST

Care este diferența dintre o alergie alimentară și o intoleranță sau sensibilitate alimentară?

Deoarece simptomele alergiilor alimentare, intoleranțelor alimentare și sensibilităților alimentare se pot suprapune, poate fi dificil să știi ce cauzează reacția organismului tău.

Deși mulți oameni folosesc termenii în mod interschimbabil, este necesară identificarea celui care vă provoacă simptomele dacă doriți să obțineți tratamentul potrivit. Continuați să citiți pentru a afla cum să diferențiați simptomele alergiilor alimentare, intoleranțelor alimentare și sensibilităților alimentare, plus cum să le tratați.

Alergii alimentare: sistemul tău imunitar joacă un rol

Când suferiți de o alergie alimentară, anticorpii specifici alergenului alimentar (anticorpi IgE) recunosc proteina din alimentul ofensator și provoacă o reacție imună. Dar acești anticorpi nu sunt prezenți într-o intoleranță sau sensibilitate alimentară.

O reacție alergică poate varia de la ușoară la care pune viața în pericol și poate provoca o varietate de simptome care afectează pielea, tractul digestiv și sistemul respirator. Alergiile alimentare încep adesea în copilărie, dar pot apărea la orice vârstă.

Intoleranțe sau sensibilități alimentare: pot provoca simptome precum balonarea și constipația

Intoleranța sau sensibilitățile alimentare pot declanșa un răspuns imunitar, dar vine mult mai lent decât o alergie și se crede că este cauzată de un dezechilibru în tractul digestiv. Deși sensibilitățile alimentare și alergiile alimentare pot provoca ambele simptome incomode, răspunsul imun la o sensibilitate alimentară nu implică aceiași anticorpi IgE și nu pune viața în pericol. Simptomele pot fi similare cu o reacție alergică ușoară și includ oboseală, înroșirea pielii, mâncărime, dureri articulare sau musculare, dureri de cap sau migrenă, nas care curge sau înfundat și strănut. Reacția poate fi întârziată și poate dura până la trei zile pentru a se dezvolta.

De obicei, cea mai bună modalitate de a identifica sensibilitățile alimentare este o dietă de eliminare, care ar trebui să fie supravegheată de medicul dumneavoastră sau de medicul alergolog. Primul pas este să încetezi să mănânci toate alimentele suspectate timp de aproximativ două săptămâni, apoi să le adaugi încet înapoi în dieta ta, pe rând. Dacă aveți simptome după ce ați adăugat înapoi un anumit aliment, poate indica o sensibilitate. A nu consuma acel aliment este cel mai bun mod de a evita simptomele.

Intoleranța la gluten nu este aceeași cu o alergie la gluten sau grâu

Cea mai cunoscută sensibilitate alimentară este intoleranța la gluten, numită și sensibilitate la gluten non-celiacă. Nu este clar ce îi determină pe oameni să aibă această intoleranță, dar nu este o alergie la grâu sau o tulburare autoimună. Persoanele cu sensibilitate la gluten nu au o genă anormală sau anticorpi în sânge.

Când o persoană are o alergie la grâu, sistemul său imunitar reacționează exagerat după ce mănâncă produse care conțin grâu, ceea ce ar putea provoca simptome precum mâncărime, vărsături sau dificultăți de respirație. Simptomele intoleranței la gluten afectează numai tractul gastro-intestinal (GI) și includ balonare, dificultăți în defecare, diaree și dureri abdominale.

Boala celiacă vs intoleranța la gluten: există o diferență?

Este important de reținut că o intoleranță la gluten nu este același lucru cu boala celiacă, care este o boală genetică autoimună în care grâul declanșează anticorpi pentru a ataca intestinul subțire. Pe lângă multe dintre aceleași simptome gastrointestinale, o persoană cu boală celiacă poate avea simptome care includ anemie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare și vitamina D și vitamina B12 scăzute.

În ambele condiții, evitarea glutenului este tratamentul, dar persoanele cu boală celiacă trebuie să fie extrem de vigilente – chiar și doar o firimitură de gluten poate produce simptome. Boala celiacă trebuie diagnosticată cu un test de sânge sau o biopsie în timpul unui scop pentru a detecta anticorpii produși în răspunsul autoimun.

Intoleranța alimentară poate fi cauzată de o deficiență enzimatică

Când o persoană are o intoleranță alimentară, aceasta poate însemna că organismul său nu este capabil să proceseze sau să digere anumite alimente. Cea mai comună intoleranță alimentară este intoleranța la lactoză, care este cauzată de o deficiență enzimatică care împiedică organismul să descompună corect lactoza, un zahăr din lapte.

În copilărie, majoritatea oamenilor pot digera lactatele, dar pe măsură ce îmbătrânim, intestinele noastre produc mai puțină enzimă necesară procesării lactozei. Acest lucru duce la lactoza neprocesată care se află în tractul digestiv, ceea ce poate provoca diaree, gaze și balonare.

Alergiile la lapte sunt diferite de intoleranța la lactoză. O alergie la lapte provoacă o reacție a sistemului imunitar la o proteină din lapte și chiar și o cantitate mică poate provoca o reacție severă, de obicei la scurt timp după consumul acesteia. Intoleranța la lactoză poate fi gestionată de obicei prin consumul de produse fără lactoză sau suplimente de lactază, care te ajută să digerezi lactoza și pot preveni simptomele.

Cum puteți face diferența dintre o alergie alimentară, o sensibilitate sau o intoleranță?

Dacă bănuiți că ați putea avea una dintre aceste probleme, ar trebui să vizitați medicul curant - nu încercați să vă dați seama singur. „Alergiile alimentare sunt ușor de diagnosticat greșit, deoarece împărtășesc multe simptome cu insensibilitatea alimentară, intoleranța alimentară și toxiinfecțiile alimentare. Dacă o alergie alimentară este puternic suspectată, atunci un alergolog poate efectua testele necesare pentru a confirma constatările și a oferi îndrumări cu privire la pașii următori".