Cauze medicale ale problemelor de somn

19 aprilie 2024 13:38:39 EEST

Cauze medicale ale problemelor de somn

Stresul bolilor cronice poate provoca, de asemenea, insomnie și somnolență în timpul zilei. Condițiile frecvente asociate adesea cu problemele de somn includ arsuri la stomac, diabet, boli cardiovasculare, tulburări musculo-scheletice, boli de rinichi, probleme de sănătate mintală, tulburări neurologice, probleme respiratorii și boli tiroidiene. În plus, o serie de medicamente prescrise și eliberate fără prescripție medicală utilizate pentru a trata aceste și alte probleme de sănătate pot afecta calitatea și cantitatea somnului .

Condiții fizice cronice

Arsuri la stomac
Întinsul în pat agravează adesea arsurile la stomac, care sunt cauzate de acumularea acidului din stomac în esofag. Este posibil să puteți evita această problemă abținându-vă de la alimente grele sau grase - precum și cafea și alcool - seara. De asemenea, puteți folosi gravitația în avantajul dvs. ridicând partea superioară a corpului cu o pană de sub saltea sau blocuri plasate sub stâlpii patului. Medicamentele eliberate fără prescripție medicală și prescrise care suprimă secreția de acid din stomac pot ajuta, de asemenea.

Diabet
Diabetul este o tulburare cronică frecventă, marcată de niveluri crescute de glucoză din sânge sau zahăr. Apare atunci când celulele dumneavoastră nu răspund corespunzător la insulină (un hormon secretat de pancreas) și când pancreasul nu poate produce mai multă insulină ca răspuns. Persoanele cu diabet zaharat ale căror niveluri de zahăr din sânge nu sunt bine controlate pot avea probleme de somn din cauza:
- transpirații nocturne
- o nevoie frecventă de a urina, sau
- simptome de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge)
Dacă diabetul a afectat nervii de la picioare, mișcările nocturne sau durerea pot, de asemenea, perturba somnul.

Insuficienta cardiaca
Insuficiența cardiacă este o afecțiune caracterizată printr-o scădere treptată a capacității inimii de a „pompa” sau de a circula sângele în mod adecvat. Insuficiența cardiacă poate cauza acumularea de lichid în plămâni și țesuturi. Pacienții cu insuficiență cardiacă se pot trezi în timpul nopții simțind dificultăți de respirație, deoarece lichidul corporal suplimentar se acumulează în jurul plămânilor atunci când stau întinși. Utilizarea pernelor pentru a ridica partea superioară a corpului poate ajuta. Acești oameni pot fi, de asemenea, treziți în momentul în care adorm printr-un tipar de respirație caracteristic numit respirație Cheyne-Stokes, o serie de respirații din ce în ce mai profunde urmate de o scurtă oprire a respirației.

Medicamentele de somn cu benzodiazepine îi ajută pe unii oameni să rămână adormiți în ciuda acestei tulburări de respirație, dar alții ar putea avea nevoie să folosească oxigen suplimentar sau un dispozitiv care crește presiunea în căile aeriene superioare și cavitatea toracică pentru a le ajuta să respire și să doarmă mai normal.

Bărbații cu insuficiență cardiacă au frecvent apnee obstructivă în somn - o tulburare de respirație caracterizată prin treziri multiple pe timp de noapte - care poate perturba somnul, poate provoca somnolență în timpul zilei și poate agrava insuficiența cardiacă. La persoanele cu boală coronariană, fluctuațiile naturale ale ritmurilor circadiene pot declanșa angina pectorală (durere în piept), aritmie (bătăi neregulate ale inimii) sau chiar atac de cord în timpul somnului.

Tulburări musculo-scheletice
Durerea de artrită poate îngreuna oamenii să adoarmă și să se reinstaleze atunci când își schimbă pozițiile. În plus, tratamentul cu steroizi provoacă frecvent insomnie. S-ar putea să vă fie util să luați aspirină sau un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) chiar înainte de culcare pentru a calma durerea și umflarea articulațiilor în timpul nopții.

Persoanele cu fibromialgie - o afecțiune caracterizată prin dureri ale ligamentelor și tendoanelor. Cercetătorii care au analizat somnul bolnavilor de fibromialgie au descoperit că cel puțin jumătate au somn profund anormal, în care undele lente ale creierului sunt amestecate cu valuri asociate de obicei cu starea de veghe relaxată, un model numit somn alfa-delta.

Boală de rinichi

Persoanele cu boli de rinichi au rinichi care sunt afectați în măsura în care nu mai pot filtra fluidele, elimina deșeurile și menține electroliții în echilibru la fel de eficient ca atunci când erau sănătoși. Boala de rinichi poate cauza acumularea de deșeuri în sânge și poate duce la insomnie sau simptome ale sindromului picioarelor neliniştite. Deși cercetătorii nu sunt siguri de ce, dializa sau transplantul de rinichi nu readuce întotdeauna somnul la normal.

Nocturie

Nicturia este necesitatea de a te trezi frecvent pentru a urina in timpul noptii. Este o cauză frecventă a pierderii somnului, în special în rândul adulților în vârstă. Un caz ușor determină o persoană să se trezească de cel puțin două ori în timpul nopții; în cazuri severe, o persoană se poate ridica de până la cinci sau șase ori.

Nicturia poate fi un produs al vârstei, dar alte cauze includ anumite afecțiuni medicale (insuficiență cardiacă, diabet, infecții ale tractului urinar, prostată mărită, insuficiență hepatică, scleroză multiplă, apnee în somn), medicamente (în special diuretice) și aport excesiv de lichide după cină.

Terapiile pentru nicturie se împart în trei categorii:
- tratamente pentru corectarea cauzelor medicale
- intervenții comportamentale
- medicament

Primul pas este să încerci să identifici cauza și să o corectezi. Dacă acest lucru nu reușește, încercați abordări comportamentale, cum ar fi reducerea cantității de beți în cele două ore înainte de culcare, în special cofeină și alcool. Dacă nicturia persistă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie unul dintr-un număr tot mai mare de medicamente aprobate pentru tratarea vezicii urinare hiperactive.

Boala tiroidiană

O glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) poate provoca probleme de somn. Tulburarea stimulează în exces sistemul nervos, îngreunând adormirea și poate provoca transpirații nocturne, ducând la excitații nocturne. Senzația de frig și somnolență este un semn distinctiv al unei tiroide subactive (hipotiroidism).

Deoarece funcția tiroidiană afectează fiecare organ și sistem din organism, simptomele pot fi variate și uneori dificil de descifrat. Verificarea funcției tiroidiene necesită doar un simplu test de sânge, așa că, dacă observați o varietate de simptome inexplicabile, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test tiroidian.

Probleme de respirație

Modificările legate de circadian ale tonusului mușchilor care înconjoară căile respiratorii pot determina îngustarea căilor respiratorii în timpul nopții, crescând potențialul de atacuri nocturne de astm bronșic care trezesc persoana care doarme brusc.

Dificultățile de respirație sau teama de a avea un atac pot îngreuna adormirea, la fel ca și utilizarea steroizilor sau a altor medicamente pentru respirație care au și un efect stimulator, similar cu cel al cofeinei.

Persoanele care au emfizem sau bronșită pot avea, de asemenea, dificultăți în a cădea și a adormi din cauza producției excesive de spută, dificultăți de respirație și tuse.

Tulburări de sănătate mintală
Aproape toți oamenii care suferă de anxietate sau depresie au probleme în a adormi și a rămâne adormit. La rândul său, neputința de a dormi poate deveni un punct central al fricii și tensiunii continue ale unor suferinzi, provocând pierderi suplimentare de somn.

Anxietate generală

Anxietatea severă, cunoscută și sub denumirea de tulburare de anxietate generalizată, este caracterizată prin sentimente persistente, sâcâitoare de îngrijorare, teamă sau neliniște. Aceste sentimente sunt fie neobișnuit de intense, fie disproporționate cu problemele și pericolele reale ale vieții de zi cu zi a persoanei.

Persoanele cu anxietate generală se confruntă de obicei cu îngrijorări excesive și persistente în fiecare zi sau aproape în fiecare zi pentru o perioadă de șase luni sau mai mult. Simptomele comune includ probleme de adormire, probleme de a rămâne adormit și lipsa de odihnă după somn.

Fobii și atacuri de panică

Fobiile, care sunt temeri intense legate de un anumit obiect sau situație, cauzează rareori probleme de somn, cu excepția cazului în care fobia este ea însăși legată de somn (cum ar fi frica de coșmaruri sau de dormitor). Atacurile de panică, pe de altă parte, lovesc adesea noaptea. De fapt, momentul atacurilor nocturne a ajutat să-i convingă pe psihiatri că aceste episoade sunt bazate biologic.

Atacurile de panică legate de somn nu apar în timpul visării, ci mai degrabă în stadiul N2 (somn ușor) și în stadiul N3 (somn profund), care sunt lipsite de factori declanșatori psihologici. În multe fobii și tulburări de panică, recunoașterea și tratarea problemei de bază - adesea cu un medicament anti-anxietate - poate rezolva tulburările de somn.

Depresie

Deoarece aproape 90% dintre persoanele cu depresie gravă suferă de insomnie, un medic care evaluează o persoană cu insomnie va considera depresia ca o cauză posibilă. Trezirea prea devreme dimineața este un semn distinctiv al depresiei, iar unii oameni depresivi au dificultăți în a adormi sau dorm agitat pe tot parcursul nopții.

În depresia cronică, de grad scăzut (cunoscută și sub numele de distimie), insomnia sau somnolența pot fi cel mai proeminent simptom. Studiile de laborator au arătat că persoanele care sunt deprimate petrec mai puțin timp în somn cu unde lente și pot intra mai repede în somn REM la începutul nopții.

Tulburare bipolara

Somnul tulburat este o caracteristică proeminentă a tulburării bipolare (cunoscută și sub numele de boală maniaco-depresivă). Pierderea somnului poate exacerba sau induce simptome maniacale sau poate atenua temporar depresia. În timpul unui episod maniacal, o persoană poate să nu doarmă deloc timp de câteva zile. Astfel de apariții sunt adesea urmate de un „accident” în timpul căruia persoana își petrece majoritatea zilelor următoare în pat.

Schizofrenie

Unii oameni cu schizofrenie dorm foarte puțin în stadiul incipient, cel mai sever al unui episod. Între episoade, este posibil ca tiparele lor de somn să se îmbunătățească, deși multe persoane cu schizofrenie obțin rareori o cantitate normală de somn profund.

Tulburări neurologice

Anumite tulburări ale creierului și nervilor pot contribui la insomnie.

Demenţă

Boala Alzheimer și alte forme de demență pot perturba reglarea somnului și alte funcții ale creierului. Rătăcirea, dezorientarea și agitația în timpul serii și nopții, un fenomen cunoscut sub numele de „apusul soarelui”, pot necesita supraveghere constantă și pot pune un stres mare asupra îngrijitorilor. În astfel de cazuri, dozele mici de medicamente antipsihotice sunt mai utile decât medicamentele benzodiazepine.

Epilepsie

Persoanele cu epilepsie – o afecțiune în care o persoană este predispusă la convulsii – au de două ori mai multe șanse decât alții să sufere de insomnie. Tulburările undelor cerebrale care provoacă convulsii pot provoca, de asemenea, deficite în somn cu unde lente sau somn REM. Medicamentele anticonvulsivante pot provoca modificări similare la început, dar tind să corecteze aceste tulburări de somn atunci când sunt utilizate pentru o perioadă lungă de timp.

Aproximativ una din patru persoane cu epilepsie are convulsii care apar în principal noaptea, provocând tulburări de somn și somnolență în timpul zilei. Deprivarea de somn poate declanșa, de asemenea, o convulsie, un fenomen observat în infirmierele universitare în timpul perioadelor de examen, deoarece unii studenți suferă primele convulsii după ce au stat până târziu la studii.

Dureri de cap, accidente vasculare cerebrale și tumori

Persoanele care sunt predispuse la dureri de cap ar trebui să încerce să evite privarea de somn, deoarece lipsa somnului poate provoca dureri de cap. Atât durerile de cap în grup, cât și migrenele pot fi legate de modificări ale dimensiunii vaselor de sânge care duc la cortexul creierului; durerea apare atunci când pereții vaselor de sânge se dilată.

Cercetătorii susțin că, pe măsură ce organismul ajunge din urmă somnul ratat, petrece mai mult timp în somn delta, când vasele sunt cel mai înguste, făcând tranziția la somnul REM mai dramatică și probabil să inducă o durere de cap. Durerile de cap care trezesc oamenii sunt adesea migrene, dar unele migrene pot fi ameliorate prin somn. Somnolența cuplată cu amețeli, slăbiciune, dureri de cap sau probleme de vedere pot semnala o problemă gravă, cum ar fi o tumoare pe creier sau un accident vascular cerebral, care necesită asistență medicală imediată.

boala Parkinson

Aproape toate persoanele cu boala Parkinson au insomnie. Doar a intra și a da jos din pat poate fi o luptă, iar boala deseori perturbă somnul. Unele excitații provin din tremurături și mișcări cauzate de tulburare, iar altele par să rezulte din tulburarea în sine. Ca urmare, somnolența în timpul zilei este frecventă.

Tratamentul cu somnifere poate fi dificil, deoarece unele medicamente pot agrava simptomele Parkinson. Unii pacienți care iau medicamente utilizate pentru tratarea tratamentului Parkinson pot dezvolta coșmaruri severe; alții experimentează întreruperi ale somnului REM. Cu toate acestea, utilizarea acestor medicamente pe timp de noapte este importantă pentru a menține mobilitatea necesară pentru a schimba pozițiile în pat. O balustradă de pat sau o bară deasupra capului (cunoscută sub numele de trapez) poate face mai ușor pentru persoanele cu Parkinson să se deplaseze și, prin urmare, să conducă la un somn mai bun.