Cofeina și efectele ei asupra adolescenților

17 aprilie 2024 13:58:46 EEST

Cofeina și efectele ei asupra adolescenților

Ce este cofeina?

Cofeina este o substanță care se găsește în mod natural în boabele de cafea, semințele de guarana, nucile de cola, frunzele de ceai, păstăile de cacao și multe alte plante. Când este consumat, acționează ca un drog psihoactiv, ceea ce înseamnă că îți modifică starea de spirit. Mai precis, îți stimulează sistemul nervos, făcându-te să te simți mai alertă.

Este posibil să asociați cofeina cu cafea și băuturi energizante. Cu toate acestea, apare într-o varietate de produse, de la ceai și ciocolată la sifon și suplimente.

Dacă ești un adolescent căruia îi place cofeina, cu siguranță nu ești singur. Cofeina este ușor accesibilă și bine făcută publicitate. Majoritatea adolescenților consumă cofeină, fie că este vorba ocazional de o ceașcă de cafea sau de o băutură energizantă obișnuită. La fel ca și adulții, multora le place cum aceste băuturi le îmbunătățesc în timpul zilei. Alții pur și simplu se bucură de gustul cafelei, ceaiului sau sucului lor preferat.

Există, de asemenea, un element social în popularitatea cofeinei în rândul adolescenților. Mulți adolescenți se bucură să se întâlnească cu prietenii pentru o cafea sau un suc. Dacă părinții și colegii tăi îl beau în mod regulat, poate părea complet normal să faci același lucru. S-ar putea chiar să te simți puțin mai matur cu o ceașcă de cafea în mână.

Limitările cofeinei

Cafeaua și sifonul pot părea „remedii” convenabile pentru un plus de energie atunci când începeți să obosiți în timpul zilei. Cu toate acestea, adevărul despre efectele energizante ale cofeinei este puțin mai complicat. Cofeina funcționează de fapt prin blocarea efectelor unei substanțe chimice din corpul tău care promovează somnolența. Cu alte cuvinte, nu primești un boost de energie, pur și simplu nu simți oboseală.

În plus, cofeina poate avea o mulțime de dezavantaje. Pe termen scurt, vă poate lăsa să vă simțiți nervos sau vă poate perturba somnul. Pe termen lung, consumul regulat de prea mult poate agrava anumite probleme de sănătate mintală sau chiar duce la dependența de cofeină.

Indiferent dacă ești un adolescent obsedat de băuturile energizante sau un părinte îngrijorat de copilul tău, există o mulțime de modalități de a reduce și de a înlocui cofeina cu stimulente de energie mai sănătoase și mai eficiente.

Câtă cofeină este sănătoasă?

Cofeina nu afectează pe toată lumea în același mod. Unii oameni pot bea mai multe cești de cafea pe zi fără niciun efect, în timp ce alții pot obține nervozitate chiar și de la un mic ceai negru. Factori precum vârsta, sexul, mărimea corpului și genetica pot juca toți un rol în sensibilitatea la cofeină.

Limita zilnică recomandată pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani este mult mai mică: 100 de miligrame. Unele băuturi energizante conțin de două sau trei ori mai mult decât cantitatea de cofeină într-o porție.

De ce limita inferioară? În adolescență, vă aflați încă într-o fază importantă a dezvoltării fizice și nu este pe deplin înțeles cum medicamentul vă poate afecta funcția cardiovasculară, sistemul nervos și sănătatea generală. Unele cercetări au arătat că prea multă cofeină poate avea efecte deosebit de dăunătoare asupra dezvoltării minții și corpului. Prin urmare, este util să înțelegeți câtă cofeină veți găsi în produsele de zi cu zi. Băuturile energizante pot conține cantități deosebit de mari.

Efectele negative ale prea multă cofeină

Deși s-ar putea să vă bucurați inițial de efectele cofeinei, prea multă ea poate duce la efecte secundare neplăcute. S-ar putea să fii tremurător din punct de vedere fizic sau să simți o creștere a gândurilor de curse, de exemplu. Nervozitatea în sine poate deveni o distragere a atenției, ceea ce face mai dificilă concentrarea. Prea multă cofeină poate avea, de asemenea, consecințe mai grave pentru sănătatea mintală și bunăstarea fizică, cum ar fi:

Funcția cardiacă afectată. Cofeina poate crește temporar ritmul cardiac și tensiunea arterială . Acest lucru poate duce la probleme precum bătăile neregulate ale inimii și palpitațiile inimii (acea senzație neplăcută de fluturare în piept) chiar și la persoanele care nu au afecțiuni cardiace cunoscute. Riscul de complicații crește și mai mult atunci când cofeina este amestecată cu alte medicamente, cum ar fi alcoolul .

Depleția de calciu. Unele studii indică faptul că cofeina poate crește epuizarea calciului , ducând la pierderea osoasă. Acest lucru poate avea o consecință deosebită asupra dezvoltării organismelor adolescenților. Alte cercetări arată că băuturile răcoritoare sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de fracturi osoase.

Insomnie sau tulburări de somn. Consumul de prea multă cofeină poate îngreuna să te relaxezi fizic și psihic la sfârșitul zilei și să adormi. Lipsa somnului poate duce apoi la probleme suplimentare, cum ar fi oboseala în timpul zilei, stres mai mare, iritabilitate și dificultăți de concentrare. Pot exista și consecințe pe termen lung. Adolescenții au nevoie de mult somn pentru o dezvoltare sănătoasă, deoarece un hormon de creștere este eliberat atunci când vă odihniți. O lipsă constantă de somn poate afecta creșterea fizică.

Stabilirea dezvoltării creierului. Pe termen scurt, cofeina duce la o creștere a activității la nivelul creierului. Cu toate acestea, există și unele dovezi că ar putea împiedica dezvoltarea creierului la tinerii băutori. Acest lucru ar putea fi, parțial, din cauza faptului că cofeina afectează somnul, care apoi influențează creșterea creierului.

Stomac deranjat. Cofeina crește aciditatea din stomac, ceea ce poate duce la probleme intestinale, cum ar fi arsuri la stomac sau greață. Aceste probleme pot fi agravate și mai mult dacă te simți stresat. Cofeina este, de asemenea, un diuretic ușor, ceea ce înseamnă că va trebui să faci mai multe călătorii la baie.

Efect asupra aspectului. Cofeina poate reduce producția de colagen a pielii, o proteină asociată cu elasticitatea pielii. O scădere a acestei proteine ​​importante poate duce la riduri premature. Cafeaua, în special, este bine cunoscută că pătează dinții, lăsându-ți zâmbetul mai puțin ca sidefat.