Cum sa identificam o criza de apendicita

14 septembrie 2023 15:47:00 EEST

Cum sa identificam o criza de apendicita

Apendicita este o inflamație a apendicelui, un mic organ în formă de tub atașat de colon. Acest lucru provoacă durere care începe în jurul buricului înainte de a ajunge în jos spre abdomenul din dreapta jos.

Deși oricine poate dezvolta apendicita, aceasta apare cel mai adesea la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Tratamentul standard este îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Semnele și simptomele apendicitei pot include:

  • Durere surdă în apropierea buricului
  • Durerea se intensifică și se deplasează în abdomenul din dreapta jos
  • Durerea este persistentă și crește în intensitate
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Greață sau vărsături
  • Febră
  • Umflarea abdomenului
  • Incapacitatea de a elimina gazele

Locul durerii poate varia, în funcție de vârsta unei persoane și de poziția apendicelui. Copiii și adolescenții au adesea dureri în partea dreaptă jos a abdomenului. La femeile însărcinate, durerea poate fi localizată în jurul abdomenului superior, deoarece apendicele se află într-o poziție mai înaltă în timpul sarcinii.

Apendicita are simptome asemănătoare cu alte afecțiuni de sănătate. Deci, este important ca un medic să stabilească cauza reală. Acestea pot include:

Durere abdominală

Durere bruscă care începe în partea dreaptă a abdomenului sau în jurul buricului și se deplasează în partea dreaptă jos a abdomenului. Durerea se înrăutățește adesea când tușesti, mergi sau faci alte mișcări bruste.

Febră

Febra scazuta între 37,2°C și 38°C este de obicei prezentă. O creștere a temperaturii corpului la 38,3 ° C și o creștere a ritmului cardiac poate însemna că apendicele s-a rupt.

Tulburări digestive

Pot fi prezente greață și vărsături, precum și pierderea poftei de mâncare și incapacitatea de a mânca. Unele persoane pot, de asemenea, să devină constipate sau să aibă diaree severă.

Ce cauzează apendicita?

Când există un blocaj în căptușeala apendicelui care duce la infecție, este posibil să provoace apendicită. Blocajul este cel mai frecvent din cauza fecalelor, dar poate rezulta și din acumularea de mucus și paraziți. Înmulțirea rapidă a bacteriilor face ca apendicele să devină inflamat, umflat și umplut cu puroi. Apendicele se poate rupe dacă nu este tratat prompt.

Cum este diagnosticată apendicita?

Evaluarea fizică

Acest lucru se face pentru a evalua durerea prin aplicarea ușoară de presiune asupra zonei dureroase.

Test de sange

Acest lucru verifică un număr mare de celule albe din sânge, care poate indica o infecție.

Test de urină

Acest lucru ajută la excluderea posibilității ca o infecție a tractului urinar sau o piatră la rinichi să cauzeze durerea.

Teste imagistice

Pentru a ajuta la confirmarea apendicitei, se pot recomanda o radiografie abdominală, o ecografie, tomografie computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) .

Cum se tratează apendicita?

Tratamentul apendicitei implică de obicei îndepărtarea apendicelui inflamat prin intervenție chirurgicală. Operația, numită apendicectomie, poate fi efectuată laparoscopic sau printr-o intervenție chirurgicală deschisă. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de severitatea stării. Un apendice rupt nu poate fi tratat printr-o intervenție chirurgicală laparoscopică.

După operație, recuperarea completă durează câteva săptămâni. În acest timp, odihnește-te din plin, evita activitățile obositoare și începe treptat să mergi și să faci alte activități.

Ce ar trebui să fac dacă cred că am apendicită?

Apendicita este, în general, tratată ca o urgență medicală, așa că dacă bănuiți că aveți apendicită, mergeți imediat la Spital sau chemați o ambulanță