Coşul de cumpărături 0 View Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coş.

Cum să ne protejăm ficatul de hepatită

14 septembrie 2023 15:31:20 EEST

Cum să ne protejăm ficatul de hepatită

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. În formă de con și cu capacitatea de a se regenera singur, ficatul se află în cadranul superior drept al abdomenului nostru și îndeplinește aproximativ 500 de funcții vitale diferite, care sunt esențiale pentru a trăi viața dacă știm asta.

Ceea ce înseamnă cu adevărat toate acestea, este că este responsabil în reglarea nivelurilor chimice din sângele nostru prin descompunerea, echilibrarea și crearea de nutrienți care vor fi în cele din urmă eliberați în sânge.

În plus, ficatul este și locul în care medicamentele pe care le consumăm atunci când sunt bolnavi sunt metabolizate și procesate în forme care pot fi ușor absorbite de organism. Când substanțele dăunătoare pătrund în organism, ficatul descompune aceste substanțe și excretă produsele secundare în bilă sau sânge. Produsele secundare biliare sunt excretate sub formă de fecale. Produsele secundare din sânge sunt filtrate de rinichi și părăsesc corpul nostru sub formă de urină.

Ce este hepatita A și cum se transmite?

Hepatita A este o infecție hepatică cauzată de virusul hepatitei A. Acest virus aparține familiei de virusuri hepatitice care provoacă inflamația ficatului. Hepatita A este foarte contagioasă și poți contracta din alimente și apă contaminate, crustacee crude din apa poluată cu canalizare, consumul de alimente manipulate de persoane infectate, atingerea obiectelor infectate precum și contactul apropiat cu persoanele infectate.

Riscul crescut de transmitere a hepatitei A se poate produce în următoarele circumstanțe:

  • Călătorii sau muncă frecvente în zonele în care hepatita A este endemică
  • Contact sexual cu o persoană infectată
  • Locuirea cu o persoană infectată
  • Sunt seropozitivi
  • Lucrați în medii care vă expun la o mulțime de alte persoane, cum ar fi un centru de îngrijire a copiilor
  • Consumul de droguri ilegale

Simptomele și tratamentul hepatitei A

Hepatita A poate fi diagnosticată prin analize de sânge. Simptomele hepatitei A pot să nu apară decât la câteva săptămâni după infectare.

Simptomele obișnuite includ greață și vărsături, letargie, dureri sau disconfort abdominal, febră scăzută, pierderea poftei de mâncare, scaune de culoare argilă, urină închisă la culoare, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter) și o mâncărime intensă. În unele cazuri, o persoană infectată poate fi, de asemenea, asimptomatică.

Nu există un tratament specific pentru hepatita A, iar virusul se elimină de la sine din organism. Infecțiile cu hepatita A pot fi relativ ușoare, majoritatea pacienților recuperându-se fără a suferi leziuni hepatice pe termen lung. Cu toate acestea, un mic procent de indivizi infectați pot suferi complicații severe, ducând la eventuala pierdere a funcției hepatice.

În cazuri rare, poate fi necesar un transplant de ficat.

Prevenirea infecțiilor cu hepatita A

Consecințele pot suna severe, dar vestea bună este că hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare . Seria de vaccinare cuprinde două doze administrate la interval de 6 luni.

Dacă călătoriți în țări în care hepatita A este frecventă, iată câteva sfaturi de siguranță:

  • Bea apă îmbuteliată
  • Periați dinții cu apă îmbuteliată
  • Curățați și spălați toate fructele cu apă îmbuteliată
  • Nu beți băuturi de puritate necunoscută, în special cu gheață
  • Dacă apa îmbuteliată nu este disponibilă, fierbeți apa de la robinet înainte de consumare
  • Nu mâncați pește și carne crude sau insuficient gătite

Discutați cu medicul de familie dacă aveți nelămuriri cu privire la riscurile de hepatită A.

Ce este hepatita B și cum se transmite?

Similar cu hepatita A, hepatita B este o infecție hepatică care este cauzată de tulpina B a virusului hepatitei. Hepatita B poate fi contractată prin expunerea la sânge infectat, sperma sau alte fluide corporale. Răspândirea acestui virus este cea mai răspândită prin faptul că femeile însărcinate îl transmit copiilor lor la naștere, precum și prin expunerea la sânge infectat. Acesta din urmă poate apărea cu comportamente cu risc ridicat, cum ar fi sexul neprotejat și utilizarea de ace contaminate în rândul consumului de droguri intravenos și în mediile de asistență medicală.

Simptomele și tratamentul hepatitei B

Simptomele unei infecții cu hepatită B pot varia de la boală asimptomatică sau ușoară până la o boală severă, în care pacientul dezvoltă insuficiență hepatică care poate duce în cele din urmă la deces. Simptomele comune ale unei infecții includ oboseală, greață și vărsături, disconfort abdominal și icter, deși majoritatea oamenilor nu prezintă niciun simptom.

Infecțiile cu hepatita B sunt clasificate ca acute și cronice. Tratamentul pentru hepatita acută B este axat pe menținerea confortului, hidratării și echilibrului nutrițional. De asemenea, medicul dumneavoastră poate decide să rețină temporar orice medicament care ar putea agrava afectarea ficatului.

Hepatita cronică apare atunci când inflamația ficatului persistă mai mult de 6 luni. Persoanele cu hepatită cronică B au un risc crescut de ciroză hepatică, cancer hepatic și, în cele din urmă, insuficiență hepatică. Pentru a preveni acest lucru, medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamente antivirale orale. Medicamentul urmărește încetinirea ratei de progresie spre ciroză, reducerea riscului de cancer hepatic și îmbunătățirea ratelor de supraviețuire pe termen lung.

Prevenirea infectiilor cu hepatita B

Riscul de hepatită cronică este mai mic de 5% pentru adulți, dar aproximativ 95% pentru copii. Cea mai sigură și eficientă modalitate de prevenire a infecției cu hepatita B este prin vaccinare, motiv pentru care este una dintre imunizările recomandate. De asemenea, și adulții sunt încurajați să se vaccineze. Seria de vaccinare cuprinde trei doze, cu a doua și a treia doză la una și șase luni după prima doză.

Sfaturi pentru ficat sănătos

Cel mai bun mod de a-ți menține ficatul sănătos este să eviți orice ar putea să-l dăuneze!

Iată câteva modalități de a obține sănătatea ficatului și, eventual, de a inversa efectele leziunilor hepatice:

1) Dietă și exerciții fizice

Este important să respectați o dietă echilibrată și să faceți exerciții regulate pentru a menține o greutate sănătoasă. Excesul de greutate sau obezitatea vă pune în pericol de a suferi de boala ficatului gras non-alcoolic, o formă de boală hepatică care devine din ce în ce mai răspândită, având în vedere stilul nostru de viață sedentar. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea grăsimilor din ficat.

Din punct de vedere alimentar, evitați zaharurile rafinate, grăsimile saturate, mesele bogate în calorii și carbohidrații rafinați. În schimb, consumați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe proaspete, legume, cereale integrale și cereale.

2) Alcool moderat

Consumul excesiv de alcool cauzează multiple probleme de sănătate, în special cicatricile și întărirea ficatului induse de alcool. Fiți conștienți de consumul moderat de băuturi alcoolice sau, mai bine, evitați cu totul alcoolul.

3) Fiți conștienți de toxinele și medicamentele care vă pot afecta ficatul

Se știe că anumite substanțe, cum ar fi suplimentele din plante (inclusiv cohosh negru și ginseng) și droguri ilicite (cum ar fi heroina și cocaina) provoacă leziuni hepatice. Utilizarea greșită a medicamentelor fără prescripție medicală care conțin acetaminofen poate provoca, de asemenea, leziuni hepatice. Este imperativ să citim cu atenție conținutul și instrucțiunile înainte de a lua orice medicament pentru a preveni supradozajul. Persoanele cu afecțiuni hepatice existente ar trebui să-și consulte medicul înainte de a lua medicamente sau suplimente.

4) Evitați ace contaminate

Practicile nesigure de injectare sunt comune în rândul consumatorilor de droguri intravenoase și în unele saloane de tatuaj corporal și piercing pe piele. Astfel de acțiuni cu risc ridicat pot răspândi boli precum hepatita B și C. Prin urmare, este important să ne asigurăm că sunt utilizate ace sterile pentru toate procedurile care implică orice formă de penetrare a pielii.

5) Expunerea la sânge

Dacă sunteți expus la sângele unei alte persoane, cum ar fi în cazul unei leziuni înțepate de ac, vă rugăm să consultați imediat medicul dumneavoastră pentru gestionarea post-expunere.

6) Practică sex sigur

A avea mai mulți parteneri sexuali sau a face sex neprotejat crește riscul de a face hepatită B și C și alte boli cu transmitere sexuală.

7) Nu mai fumați

S-a demonstrat că fumatul provoacă cancer la ficat, iar cei infectați cu hepatită B sau C prezintă un risc crescut. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, vă rugăm să consultați medicul de familie.

8) Nu împărtiți articole de igienă personală

Obiectele personale, cum ar fi periuțele de dinți, aparatele de ras și mașina de tăiat unghii, pot conține niveluri microscopice de sânge. Aceste obiecte pot fi căi potențiale de transmitere a bolii. Pe cât posibil, evitați să împărtășiți obiectele personale cu o altă persoană.

9) Vaccinați-vă

Virusul hepatitic este cea mai frecventă cauză a infecțiilor cu hepatită. Vaccinurile împotriva hepatitei A și B sunt ușor disponibile și s-au dovedit a fi sigure și eficiente. Din păcate, nu există vaccin împotriva hepatitei C.

Discutați cu medicii dumneavoastră de familie pentru mai multe informații despre vaccinare.

10) Igiena mâinilor

Amintiți-vă întotdeauna să vă spălați pe mâini înainte de a manipula alimente, după masă și imediat după ce ați folosit baia. Apa și săpunul sunt cea mai bună modalitate de a elimina potențialii viruși care pot provoca leziuni hepatice.