Poate sucul de merisoare să oprească sau să prevină infecțiile urinare recurente la femei?

14 septembrie 2023 15:37:31 EEST

Poate sucul de merisoare să oprească sau să prevină infecțiile urinare recurente la femei?

infecție a tractului urinar (ITU) se referă atât la infecții ale tractului urinar superior, cât și la cele inferioare. Simptomele tipice ale ITU includ urinare dureroasă și frecventă, simțirea nevoii de a urina în ciuda faptului că aveți vezica urinară goală, sânge în urină și dureri abdominale inferioare.

Printre femeile care fac infecții urinare, șansele ca acesta să se întoarcă sunt destul de frecvente. Un mod interesant în care femeile pot aborda infecțiile urinare recurente este prin consumul de suc de afine .

Ce este o Infectie a tractului urinar recurentă?

O Infectie a tractului urinar recurentă este o infectie care continuă să revină. Este definită ca o ITU care a apărut de cel puțin două ori în 6 luni sau de trei ori în 12 luni. După prima infecție, 30 – 44% dintre femei vor avea încă una în 6 luni, iar jumătate vor avea o a treia. Cel mai frecvent agent patogen cauzal este Escherichia coli (E. coli), urmată de Proteus, Klebsiella, Pseudomonas, Serratia și Enterococci.

Ce cauzează Infectiile tracturlui urinar recurente la femei?

Cauzele dovedite asociate cu ITU recurente la femei sunt:

 • Relații sexuale frecvente (≥3 ori pe săptămână)
 • Parteneri sexuali noi sau multipli
 • Utilizarea spermicidelor, care perturbă flora sănătoasă a vaginului, permițând invazia bacteriilor dăunătoare
 • urinare incompletă (adică volumul de urină rezidual al vezicii urinare ≥150 ml)
 • Comorbidități, de exemplu cistocel (protruzie a vezicii urinare în vagin), pietre la rinichi și afecțiuni care slăbesc imunitatea precum diabetul, HIV și chimioterapia
 • A avea o ITU înainte de 15 ani
 • Rude de sex feminin de gradul I cu infecții urinare recurente de ≥5 ori
 • Cateterizarea urinară și deteriorarea stării funcționale la femeile vârstnice instituționalizate
 • Deficiența de estrogen în menopauză, deoarece modifică flora și pH-ul vaginal, provocând atrofie vaginală și risc crescut de infecții

Sucul de merisoare ajută la prevenirea infecțiilor urinare recurente?

În general, majoritatea studiilor sugerează că merișorul ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor urinare recurente la femei. În 2021, o analiză a concluzionat că merișorul a redus semnificativ riscul de infecții urinare recurente la femei cu 32%.

Asociația Americană de Urologie (AUA) și Asociația Europeană de Urologie (EAU) recomandă merișorul ca tratament non-antibiotic în prevenirea infecțiilor urinare recurente.

Cu toate acestea, nu toate sucurile de merisoare pot opri sau preveni infecțiile urinare recurente la femei. Pentru ca sucul de merișoare să ajute la prevenirea stopării sau a prevenției infecțiilor urinare recurente, trebuie să conțină suficient compus numit proantocianidină (PAC).

Cum poate ajuta sucul de merisoare in infecțiile urinare?

PAC este un compus pe bază de plante care conferă merișorului capacitatea de a preveni infecțiile urinare recurente. De fapt, este prezent în multe fructe și legume. La merișor, acesta există ca un PAC unic de tip A care poate scădea aderența bacteriană (în special E. coli) la celulele epiteliale ale tractului nostru urinar.

Cantitatea minimă de PAC necesară pentru a reduce riscul de ITU este de 36 mg pe zi . Studiile au descoperit că numai PAC solubile exercită efectul anti-aderență . Ca rezultat, un extract de suc de merișor și un produs amestecat de merișor nu sunt la fel de eficiente. Extractele din suc de merisor au un PAC solubil mai mare și, prin urmare, au un efect mai mare în reducerea riscului de infecții urinare recurente.

Când se consumă extracte de suc de merișor, PAC solubile vor fi absorbite în sânge și trecute în urină. Aceste PAC din urină interferează cu aderența bacteriilor la celule. Bacteriile nu pot crește, așa că nu are loc nicio infecție. Acest mecanism propus se numește inhibiție competitivă .

Un alt motiv pentru care merișoarele pot ajuta la oprirea sau prevenirea infecțiilor urinare recurente se datorează efectului lor antiinflamator . Acest lucru poate permite merișorului să ajute la ameliorarea inflamației cauzate de infecții urinare, suprimând astfel reproducerea bacteriilor în tractul urinar și împiedicând boala să devină severă.

Alte produse cu merisoare ajută la infecțiile urinare recurente?

Sucul de merisoare este cu 35% mai eficient decât capsulele sau tabletele de afine în prevenirea infecțiilor urinare recurente. Se argumentează că, deoarece sucul de merișor este un lichid, poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Sucul poate avea, de asemenea, un efect sinergic cauzat de aditivi sau alte substanțe necunoscute.

Până când studiile vor fi mai concludente cu privire la motivele pentru care merișorul poate ajuta la oprirea sau prevenirea infecțiilor urinare recurente, cel mai bine este să rămâneți la sucul de merișor și să evitați alte produse din merișor în lupta împotriva infecțiilor urinare recurente.

Cu toate acestea, țineți cont de zahărul și caloriile pe care le au sucurile de merisoare. De asemenea, este important să rețineți că produsele cu merișoare trebuie evitate dacă luați warfarină, un medicament pentru subțierea sângelui, deoarece pot interacționa cu warfarina și pot duce la sângerare internă.

Care sunt alte câteva remedii la domiciliu pentru infecțiile urinare recurente?

Aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta la prevenirea infecțiilor urinare recurente la femei:

 • Bea multa apa. Apa ajută la diluarea urinei și la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
 • Spălați pielea din jurul anusului și a zonei genitale.
 • Urinați imediat ce simțiți nevoia , de obicei la fiecare 2-3 ore.

Câteva exemple de terapii naturale în prevenirea infecțiilor urinare recurente la femei includ:

 • Diuretice pe bază de plante precum vergeaua, leușteanul, pătrunjelul și urzica. Acestea pot crește volumul urinei și pot ajuta la eliminarea bacteriilor.
 • Ierburi cu proprietăți antimicrobiene. Exemple sunt ursul, frunza de ienupăr, strugurii din Oregon. Ele pot ucide direct microbii sau îi pot împiedica să adere la celulele epiteliale.
 • D-manoza este un zahăr care se găsește în mod obișnuit în plante, fructe/fructe și este sintetizat de corpul nostru. Ajută prin oprirea aderenței E. coli la celulele epiteliale.
 • Probioticele (Lactobacili) ajută la stabilirea ecologiei normale a pH-ului vaginului și tractului urinar. Sunt excelente în prevenirea infecțiilor urinare recurente la femeile care au un echilibru perturbat al florei vaginale din cauza antibioticelor pe termen lung, post-menstruației și menopauzei.

Când ar trebui să văd un medic pentru Infectiile urinare recurente?

Este o idee bună să solicitați asistență medicală dacă credeți că ați putea avea o ITU recurentă, mai ales dacă simptomele dumneavoastră sunt:

 • Sugestive pentru o infecție a tractului urinar superior , inclusiv febră mare (≥38°C), dureri de burta sau de spate, frisoane, stare de rău, confuză, agitație și neliniște.
 • Severă sau înrăutățită
 • Nu se îmbunătățește după câteva zile
 • Recurente frecvent

Medicul dumneavoastră ar putea efectua teste suplimentare pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor dumneavoastră. Antibioticele pot fi prescrise pentru a trata infecția. Cel mai bine este să vă consultați medicul dacă bănuiți că aveți o ITU recurentă