Sa intelegem cele 5 tipuri comune de hernie

14 septembrie 2023 15:22:09 EEST

Sa intelegem cele 5 tipuri comune de hernie

O hernie apare atunci când un organ intern din corpul tău împinge printr-o gaură sau o ruptură din peretele abdominal. Deși de obicei nu provoacă simptome, cu excepția unei umflături, odată ce apare, poate fi o afecțiune potențial severă și ar trebui evaluată de un medic.

Ce cauzează o hernie?

Dacă dezvoltați o hernie, cel mai probabil se datorează unei dispoziții ereditare la această afecțiune. Totuși, ele pot fi cauzate și de ridicarea unui obiect greu, de a fi însărcinată, de încordarea cu constipație, de tuse persistentă și de supraponderalitate.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de hernie?


Există multe tipuri diferite de hernie care pot afecta adulții și copiii. Acestea sunt 5 dintre cele mai comune tipuri:

Hernie inghinală

Acesta este cel mai frecvent tip de hernie. Deși este mai frecventă la bărbați, a fost găsită și la femei. Acest tip de hernie implică canalele inghinale, care sunt căi de trecere în peretele abdominal anterior – acesta este situat între abdomen și scrot care găzduiește cordonul spermatic la bărbați, iar în ligamentul rotund care susține uterul la femei. Este posibil să observați o umflătură și durere în jurul inghinului. Va fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara această hernie.

Hernie epigastrică

Aceasta apare oriunde de-a lungul părții superioare a peretelui abdominal anterior și poate să nu provoace simptome sau poate duce la greață și vărsături, precum și la dureri abdominale și bombare. Dacă această hernie nu este reparată prin intervenție chirurgicală, poate duce la complicații grave.

Hernie incizională

Acest tip de hernie poate apărea după o intervenție chirurgicală abdominală care a lăsat mușchii abdominali slăbiți, permițând intestinelor să se umfle prin mușchii abdominali. Va trebui să suferi din nou o intervenție chirurgicală pentru a remedia acest lucru.

Hernie hiatală

O hernie hiatală apare atunci când o parte a stomacului tău se umflă printr-un spațiu dintre esofag și diafragmă. Acest lucru afectează de obicei femeile însărcinate și persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Simptomele includ arsuri la stomac și indigestie. Poate fi tratată adesea cu modificări ale stilului de viață și medicamente, deși poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Hernie ombilicala

Acest tip de hernie se găsește mai frecvent la nou-născuți, dar și adulții le pot avea. La bebeluși, este posibil să observați o umflătură în jurul buricului. Se poate rezolva de la sine în primul an al bebelușului, dar dacă nu, va fi necesară o intervenție chirurgicală.

Când ar trebui să vedeți un medic?

Herniile, în general, nu dispar de la sine. Chiar dacă nu vă provoacă nicio durere, ar trebui să consultați un medic ca măsură de precauție. 

Chirurgie pentru repararea herniei


Există 2 moduri principale prin care chirurgul vă poate repara hernia :

  • Chirurgie deschisă, în care se face o incizie mai mare pentru a permite chirurgului să poată împinge organul proeminent înapoi în poziție.
  • Chirurgie în gaura cheii (laparoscopică), în care chirurgul dumneavoastră va opera prin mici incizii în corp folosind instrumente chirurgicale speciale și o cameră minuscula numită lunetă pentru a vedea interiorul corpului în timpul operației. Deoarece această intervenție chirurgicală este mai puțin invazivă, s-ar putea să vi se permită acasă în aceeași zi sau după o noapte de observație. De asemenea, veți trece la o recuperare completă în câteva săptămâni.

Puteți preveni apariția unei hernie?

Dacă sunteți susceptibil la această afecțiune, nu puteți face multe pentru a o preveni. Cu toate acestea, vă puteți reduce riscurile prin:

  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase, care pune mai puțină presiune pe peretele abdominal
  • Renunțarea la fumat
  • Evitați efortul atunci când ridicați greutăți

Când hernia devine o urgență medicală?

Dacă hernia devine încarcerată sau strangulată, intervenția chirurgicală va fi singura ta opțiune. O hernie încarcerată se întâmplă atunci când organul proeminent nu poate fi împins înapoi în loc în corp, în timp ce o hernie strangulară este o urgență medicală, deoarece alimentarea cu sânge a țesutului proeminent este întreruptă.

Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți următoarele simptome:

  • durere abdominală bruscă, severă
  • febră
  • vărsături
  • greaţă
  • hernia devine fermă sau sensibilă sau nu poate fi împinsă înapoi

Dacă observați un nodul anormal sau o umflătură în zona inghinală sau dacă bănuiți că aveți hernie, este recomandat să consultați un medic pentru a vă evalua starea și a vă sfătui cu privire la opțiunile de tratament.