Nevrita optică, simptome, cauze, tratament
Nevrita optică este o inflamație a nervului optic, care duce la scăderea acuității vizuale. Acest nerv transmite informații vizuale de la retină la creier. Cånd este inflamat sau deteriorat, poate apărea o scădere a vederii.
Simptomele nevritei optice includ:
- Scădere bruscă a vederii într-un ochi, de obicei în decurs de cåteva ore pånă la cåteva zile.
- Durere la mișcarea ochiului. Durerea poate fi prezentă înainte, în timpul sau după debutul pierderii vederii.
- Pierderea sau alterarea culorilor.
- Un defect pupilar aferent relativ (pupila ochiului afectat răspunde mai puțin la lumină comparativ cu celălalt ochi).
Cauze: Cauza exactă a nevritei optice nu este întotdeauna cunoscută, dar poate fi legată de:
- Boli autoimune: Cum ar fi scleroza multiplă, care este una dintre cele mai frecvente cauze în multe regiuni. Nevrita optică poate fi primul semn al sclerozei multiple sau poate apărea ulterior în evoluția bolii.
- Infecții: Diverse infecții, inclusiv cele cauzate de virusuri precum varicela sau rujeola, pot duce la nevrită optică.
- Alte boli autoimune, cum ar fi lupusul sau sarcoidoza.
- Poate fi, de asemenea, legată de vaccinări, medicamente sau chiar de o reacție post-virală.
Diagnostic: Diagnosticul este de obicei stabilit pe baza simptomelor clinice și a examenului oftalmologic. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) poate fi folosită pentru a vizualiza nervul optic și a detecta inflamația sau leziunile, și este de asemenea utilă în evaluarea sclerozei multiple. Uneori, pot fi necesare și alte teste, cum ar fi examinarea lichidului cefalorahidian (prin puncție lombară).
Tratament: Tratamentul pentru nevrita optică include adesea administrarea de corticosteroizi, fie prin administrare orală, fie intravenoasă. Aceasta poate accelera recuperarea vederii, dar nu pare să afecteze recuperarea pe termen lung sau pe termen lung.
În unele cazuri, nevrita optică poate reveni. Pacienții care au avut nevrită optică ar trebui să fie monitorizați de un oftalmolog și, posibil, de un neurolog, pentru a detecta orice recurență sau dezvoltare a sclerozei multiple sau a altor boli autoimune.
Pacienții cu nevrită optică ar trebui să primească îngrijire medicală de urgență, întrucåt diagnosticul și tratamentul timpuriu pot influența rezultatul.