Sindromul Parinaud, simptome, cauze, tratament

Sindromul Parinaud, cunoscut și ca disartria dorsală a midbrain-ului sau sindromul de insuficiență a privirii verticale, este o afecțiune neurologică ce afectează anumite mișcări oculare. Este cauzată de leziuni la nivelul midbrain-ului, în regiunea dorsală a tegmentului, în apropierea coliculilor superiori.

Simptomele principale ale sindromului Parinaud includ:

  1. Insuficiență în privirea verticală: Pacienții pot avea dificultăți în a ridica sau coborî privirea. Mișcările oculare orizontale sunt de obicei păstrate.

  2. Pupilă luminoasă slabă sau absență: Răspunsul pupilei la lumină poate fi lent sau absent, dar răspunsul de acomodare (constricție a pupilei atunci când se uită la un obiect apropiat) este adesea păstrat. Aceasta este cunoscută sub numele de „dizartrie de acomodare-lumină”.

  3. Strabism convergent: Pacienții pot prezenta o deviație a ochilor către nas, cunoscută sub numele de esotropie.

  4. Palpebrele superioare retrase: Acest simptom, numit "semnul Collier", se manifestă printr-o ușoară elevație a pleoapei superioare.

Cauze posibile pentru Sindromul Parinaud:

  • Tumori la nivelul glandei pineale sau alte tumori care comprimă midbrain-ul
  • Accidente vasculare cerebrale
  • Traumatism cranian
  • Infecții ale sistemului nervos central, cum ar fi meningoencefalita
  • Scleroza multiplă

Tratament: Tratamentul sindromului Parinaud se concentrează pe tratarea cauzei subiacente. De exemplu, dacă o tumoare este cauza, tratamentul poate include chirurgie, radioterapie sau chimioterapie. Abordarea simptomatică a mișcării ochilor poate include prisme sau chirurgie a mușchilor oculari pentru a îmbunătăți poziționarea și mișcarea ochilor.

Este important să se consulte un neurolog sau un neuro-oftalmolog pentru evaluare și orientare adecvată în cazul suspectării acestui sindrom.