Prognatism, simptome, cauze, tratament naturist
Prognatismul se referă la o proeminență sau proiecție anormală a maxilarelor (mandibula sau maxilarul superior) față de restul feței. Acest termen este adesea folosit în domeniul dentar și ortodontic pentru a descrie o aliniere neadecvată a dinților și a maxilarelor.
Există două tipuri principale de prognatism:
-
Prognatism mandibular (sau prognatismul mandibulei): Cånd mandibula (maxilarul inferior) este proeminentă și avansează în fața maxilarului superior. Această condiție este cunoscută și sub numele de "mandibulă prognată" sau "retrognatie maxilară".
-
Prognatism maxilar (sau prognatismul maxilarului superior): Cånd maxilarul superior se extinde sau avansează în fața mandibulei. Aceasta este, de asemenea, denumită "maxilă prognată" sau "retrognatie mandibulară".
Prognatismul poate avea mai multe cauze, inclusiv factori genetici (de exemplu, în anumite etnii sau familii, prognatismul poate fi mai prevalent), malocluzii, sau poate fi rezultatul anumitor afecțiuni sau sindroame, precum sindromul Apert sau sindromul Crouzon.
Tratamentul prognatismului depinde de gravitatea acestuia și de simptomele asociate. Pentru unele persoane, corectarea prognatismului poate fi doar o chestiune estetică, în timp ce pentru altele, corectarea poate fi necesară pentru a îmbunătăți funcția masticatorie sau pentru a preveni alte probleme dentare sau ale articulației temporomandibulare.
Opțiunile de tratament pot varia de la tratamente ortodontice, cum ar fi aparate dentare, la chirurgie ortognatică, care implică reașezarea chirurgicală a maxilarelor. Evaluarea și planificarea tratamentului ar trebui să fie efectuate de un ortodont și, eventual, de un chirurg maxilo-facial.
Dacă suspectați că aveți sau cineva cunoscut are prognatism, este esențial să consultați un specialist pentru o evaluare adecvată și recomandări privind tratamentul.