Fibroza endomiocardica, simptome, cauze, tratament
Fibroza endomiocardică este o afecțiune rară și gravă a inimii, predominantă în regiunile tropicale ale Africii, în special în regiunile sub-Sahariene, dar poate apărea și în alte părți ale lumii. Boala afectează în principal endocardul, care este stratul intern al inimii, conducånd la fibrozare (îngroșare și cicatrizare) în principal în ventriculele inimii.
Caracteristici și Simptome:
Fibroza endomiocardică se caracterizează prin fibroza și cicatrizarea endocardului ventricular și a cordoanelor tendinoase, afectånd funcția cardiacă. Simptomele pot include:
- Dispnee (dificultate la respirație)
- Oboseală
- Edeme periferice (umflarea membrelor inferioare)
- Ascită (lichid în abdomen)
- Durere toracică
- Palpitații
Cauze și Factori de Risc:
Cauza exactă a fibrozei endomiocardice rămåne necunoscută, dar s-au sugerat diferiți factori de risc și triggeri, inclusiv:
- Infecții
- Factori de mediu
- Factori nutriționali
- Factori genetici
Diagnostic și Tratament:
Diagnoza de fibroză endomiocardică se bazează pe evaluarea clinică, ecocardiografie și alte investigații imagistice. Uneori, poate fi necesară biopsia endocardică pentru a confirma diagnosticul.
Tratamentul fibrozei endomiocardice poate fi provocator și poate include:
- Diuretice pentru a reduce retenția de lichide
- Anticoagulante pentru a reduce riscul de tromboză
- Endocardectomie (îndepărtarea chirurgicală a țesutului fibrozat)
Prognostic:
Prognosticul fibrozei endomiocardice depinde de severitatea și extinderea fibrozei și de prezența altor comorbidități. Managementul medical și chirurgical pot ameliora simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții, dar în cazurile severe, prognosticul poate rămåne rezervat.