Boala Fordyce, simptome, cauze, tratament
Boala Fordyce, cunoscută și sub numele de granule Fordyce sau glande sebacee ectopice, se referă la prezența de glande sebacee mici, proeminente, care apar în afara locului lor obișnuit, adică în zonele unde pielea nu are foliculi de păr. Ele sunt comune și sunt considerate o variantă normală a anatomiei, adică nu sunt patologice.
Semne și simptome:
- Mici proeminențe, galbene sau albicioase, cu dimensiuni de 1-3 mm.
- Poate fi solitară sau pot apărea în grupuri.
- Cele mai frecvente locuri de apariție sunt buzele (în special buza superioară), interiorul obrajilor și organele genitale.
- De obicei asimptomatice, dar unele persoane pot fi deranjate estetic sau se pot îngrijora de aspectul lor.
Cauze: Cauza exactă nu este cunoscută, dar se crede că granulele Fordyce sunt prezente de la naștere, dar devin vizibile mai tårziu în viață, în special după adolescență, cånd glandele sebacee cresc în dimensiune.
Tratament: În general, granulele Fordyce nu necesită tratament, deoarece nu sunt dăunătoare și nu cauzează simptome. Cu toate acestea, persoanele care sunt deranjate din punct de vedere estetic sau care doresc să le elimine din motive personale pot căuta opțiuni de tratament. Opțiunile pot include:
- Creme topice sau geluri retinoide.
- Electrocauterizarea.
- Terapia cu laser.
- Crioterapia.
Este recomandat ca persoanele care doresc să se supună unui tratament pentru granulele Fordyce să consulte un dermatolog pentru a discuta despre opțiunile disponibile și posibilele riscuri asociate.