Micoza cutanată, simptome, cauze, tratament

Micoza cutanată se referă la infecții ale pielii cauzate de fungi. Acești fungi trăiesc în mediul înconjurător, în special în sol, dar și pe pielea oamenilor și a animalelor. Majoritatea tipurilor de micoze cutanate sunt provocate de un grup de fungi denumit dermatofiti. Dermatofitii se hrănesc cu keratină, o proteină prezentă în piele, unghii și păr.

Următoarele sunt cele mai frecvente tipuri de micoze cutanate:

 1. Tinea pedis (piciorul de atlet): Afectează zonele dintre degetele de la picioare și poate cuprinde și talpa.
 2. Tinea corporis (micoza trunchiului): Apare pe trunchi, brațe sau picioare și prezintă pete rotunde și roșii cu margini clare.
 3. Tinea cruris (micoza inghinală sau jock itch): Afectează zona inghinală, coapsele și fesele.
 4. Tinea capitis (micoza scalpului): Afectează scalpul și este mai frecventă la copii.
 5. Tinea unguium (onicomicoza): Afectează unghiile de la mâini sau picioare și poate cauza îngroșarea sau decolorarea unghiilor.
 6. Pitiriazis versicolor: O infecție a pielii superioare cauzată de un tip de drojdie; cauzează pete decolorate pe piele.

Simptome:

 • Pete roșii, mâncărime, descuamare și uneori umflături.
 • În cazul micozei unghiilor, unghia poate deveni îngroșată, decolorată și fragilă.

Diagnostic:

 • Examinarea clinică a pielii.
 • Colectarea și examinarea la microscop a unor probe de piele, păr sau unghie.
 • Cultura pentru fungi.

Tratament:

 • Antifungice topice: Creme, loțiuni sau geluri care se aplică direct pe zona afectată. Exemple: clotrimazol, miconazol, terbinafină și ketoconazol.
 • Antifungice orale: Pentru infecții mai severe sau atunci când unghiile sunt afectate. Exemple: fluconazol, itraconazol, terbinafină și griseofulvin.

Prevenirea constă în menținerea pielii curate și uscate, evitarea contactului direct cu persoane sau animale infectate și evitarea împărtășirii articolelor personale, cum ar fi prosoapele sau încălțămintea.