Nev sebaceu, simptome, cauze, tratament
Nevul sebaceu, cunoscut și sub numele de nev sebaceu al lui Jadassohn, este o leziune cutanată congenitală (prezentă la naștere sau care apare scurt timp după naștere) care se dezvoltă din glandele sebacee ale pielii. Acesta este de fapt un hamartom, adică o creștere anormală a țesutului normal în zona în care apare.
Caracteristici:
-
Aspect: Inițial, nevul sebaceu poate apărea ca o pată galbenă, roz sau portocalie și devine mai gros și mai rugos odată cu trecerea timpului. Poate fi neted în copilărie, dar adesea devine mai proeminent și verrucos sau chiar chistic la maturitate.
-
Localizare: Nevul sebaceu este adesea localizat pe scalp, dar poate apărea și pe față sau alte părți ale corpului.
-
Mărime: Dimensiunea poate varia de la cåțiva milimetri pånă la cåțiva centimetri în diametru.
Riscuri:
- Malignizare: Deși majoritatea nevilor sebacei rămån benigne, există un risc mic ca acestea să se transforme în tumori maligne, în special la adulții în vårstă. Tumorile pot include carcinom bazocelular, tricoepiteliom și altele.
Tratament:
-
Supraveghere: Datorită potențialului de malignizare, persoanele cu nev sebaceu trebuie să fie conștiente de orice modificare a leziunii.
-
Excizia chirurgicală: În multe cazuri, dermatologii recomandă excizia chirurgicală a nevului sebaceu, mai ales dacă prezintă semne de schimbare sau pentru a preveni posibilitatea transformării maligne.
Dacă suspectați că aveți un nev sebaceu sau dacă observați modificări ale unui nev existent, ar trebui să vă consultați cu un dermatolog pentru evaluare și, eventual, pentru tratament.