Vergeturile, simptome, cauze, tratament

Vergeturile, cunoscute și sub denumirea medicală de striae, sunt linii sau benzi neregulate ce apar pe piele, având inițial o culoare roșie sau violetă și devenind în timp albicioase sau translucide. Ele reprezintă rezultatul unei rupturi a colagenului și a elastinei din derm, adesea din cauza întinderii rapide a pielii.

Cauzele apariției vergeturilor includ:

 1. Creșterea rapidă în greutate sau în înălțime: frecvent la adolescenți în perioada de creștere sau la persoanele care se îngrașă rapid.
 2. Sarcina: pe măsură ce abdomenul se extinde pentru a face loc fătului.
 3. Creșterea rapidă a masei musculare: ca la cei care fac culturism.
 4. Tratamentul cu corticosteroizi: medicamentele corticosteroide pot diminua pielea și pot afecta producția de colagen.
 5. Condiții medicale: cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Cushing, care afectează producția de colagen.
 6. Genetica: dacă părinții sau frații tăi au vergeturi, ești mai predispus să dezvolți și tu.

Prevenire: Nu există o metodă garantată de a preveni vergeturile, dar menținerea unei greutăți sănătoase, o alimentație echilibrată bogată în vitamina C și zinc (care sprijină producția de colagen), hidratarea adecvată a pielii și evitarea variațiilor bruste de greutate pot reduce riscul apariției lor.

Tratament: Deși vergeturile nu pot fi îndepărtate complet, există tratamente care pot îmbunătăți aspectul lor:

 1. Creme și loțiuni: Unele creme, în special cele care conțin retinoizi, pot avea un efect pozitiv asupra vergeturilor roșii (recente), dar eficacitatea lor la vergeturile albe este limitată.
 2. Terapie cu laser: diferite tipuri de lasere pot fi folosite pentru a stimula producția de colagen, elastină sau melanină.
 3. Microdermabraziune: procedeu care îndepărtează stratul superior al pielii, stimulând creșterea unui nou strat de piele.
 4. Acid hialuronic: unele studii sugerează că acidul hialuronic poate ajuta la combaterea vergeturilor.
 5. Tratamente injectabile: cum ar fi micro-needling sau injectarea cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite).

Este important să discutați cu un dermatolog sau cu un medic specialist în estetică pentru a determina cel mai potrivit tratament pentru tipul și stadiul vergeturilor dumneavoastră.