Vitiligo, simptome, cauze, tratament

Vitiligo este o afecțiune a pielii în care aceasta pierde melanina, pigmentul care determină culoarea pielii, a părului și a ochilor. Persoanele cu vitiligo dezvoltă pete albe iregulate pe diferite părți ale corpului datorită pierderii pigmentului.

Etiologie și patogeneză: Mecanismul exact al vitiligo nu este pe deplin înțeles, dar este considerat a fi o combinație între factori autoimuni, genetici și factori de mediu. În vitiligo, celulele care produc pigment (melanocite) sunt distruse, ceea ce duce la formarea de pete albe pe piele.

Simptome:

  • Pete depigmentate pe piele, care sunt mai frecvente în zonele expuse la soare (cum ar fi måinile, fața, picioarele și brațele).
  • Depigmentare în zonele din jurul gurii și nasului.
  • De-colorarea în zona genitală și rectală.
  • Albiți prematur ai părului de pe scalp, gene sau barbă.
  • Pierderea culorii mucoasei bucale.
  • Piete sau pete de culoare în interiorul ochiului.

Tratament: Tratamentul vitiligo vizează restaurarea culorii pielii:

  1. Terapie cu corticosteroizi topici: Pentru a ajuta la repigmentare.
  2. Terapie cu lumina UV: Lumina UVB este cel mai frecvent utilizată, dar terapia cu UVA este, de asemenea, posibilă.
  3. Micrografting: Transferul de piele de la zonele pigmentate la cele depigmentate.
  4. Medicamente care controlează inflamația: precum tacrolimus sau pimecrolimus.
  5. Depigmentare: În cazuri severe sau atunci cånd alte terapii nu funcționează, se poate utiliza o soluție topica pentru a elimina complet pigmentul din piele, astfel încåt aceasta să devină uniformă.
  6. Cosmetice: Pentru a acoperi petele depigmentate și a uniformiza aspectul pielii.

Prognostic: Vitiligo este o afecțiune cronică și nu contagioasă. Evoluția sa este imprevizibilă, iar petele albe pot rămåne neschimbate sau pot progresa. În unele cazuri, pigmentul poate reveni, dar în general, majoritatea petelor rămån permanente. Vitiligo poate avea un impact emoțional semnificativ asupra pacienților datorită modificărilor vizibile ale pielii. De aceea, suportul psihologic și educațional poate fi esențial pentru gestionarea condiției.