Traumatismele hepatice, simptome, cauze, tratament

Traumatismele hepatice se referă la leziunile sau rănile la nivelul ficatului, un organ important din cavitatea abdominală. Aceste leziuni pot varia de la leziuni minore, cum ar fi vånătăi, pånă la leziuni grave, cum ar fi rupturi sau fisuri ale ficatului. Iată mai multe informații despre simptome, cauze și tratamentul traumatismelor hepatice:

Simptome:

Simptomele traumatismelor hepatice pot varia în funcție de gravitatea leziunii, dar pot include:

 1. Durere abdominală: Durerea în partea dreaptă superioară a abdomenului este un simptom comun al traumatismelor hepatice.

 2. Greață și vărsături: Aceste simptome pot apărea ca urmare a traumatismului hepatic.

 3. Slăbiciune sau amețeli: Leziunile hepatice pot provoca pierderi de sånge interne, care pot duce la slăbiciune și amețeli.

 4. Tensiune arterială scăzută: În cazurile grave, pierderea de sånge intern poate determina scăderea tensiunii arteriale.

 5. Confuzie sau pierdere de conștiență: În cazurile foarte grave, leziunile hepatice pot afecta funcția hepatică și pot provoca confuzie sau pierdere de conștiență.

Cauze:

Traumatismele hepatice pot fi cauzate de diverse factori, cum ar fi:

 1. Accidente auto sau moto: Impactul în zona abdominală în timpul unui accident de mașină sau motocicletă poate provoca leziuni hepatice.

 2. Căderi: O cădere puternică pe partea dreaptă a corpului poate cauza leziuni hepatice.

 3. Traume sportive: Anumite sporturi sau activități fizice pot crește riscul de traumatisme hepatice, mai ales în absența protecției corespunzătoare.

Tratament:

Tratamentul traumatismelor hepatice depinde de severitatea leziunii. În cazurile minore, cum ar fi vånătăile sau leziunile hepatice superficiale, este posibil să nu fie necesar tratament medical semnificativ.

În cazurile severe, tratamentul poate include:

 1. Monitorizare: Pacienții cu traumatisme hepatice pot necesita monitorizare medicală atentă într-un spital sau în unitatea de terapie intensivă pentru a urmări semnele vitale și starea generală.

 2. Intervenție chirurgicală: În cazul rupturilor sau sångerărilor hepatice semnificative, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a opri sångerarea sau a repara leziunile.

 3. Transfuzii de sånge: În cazul pierderilor semnificative de sånge, pacienții pot necesita transfuzii de sånge pentru a compensa deficitul de sånge.

Este important să căutați asistență medicală imediată dacă suspectați o leziune hepatică sau prezentați simptome de traumatism hepatic. Diagnosticul și tratamentul timpurii pot fi esențiale pentru evitarea complicațiilor grave.