Pubertatea întârziată sau absentă (infantilismul sexual), simptome, cauze, tratament

Pubertatea întårziată sau absentă, cunoscută și sub numele de infantilism sexual, este o condiție în care dezvoltarea sexuală nu progresează în mod normal la adolescenți sau poate fi complet absentă. Această afecțiune poate fi cauzată de mai mulți factori și poate necesita evaluare și tratament medical. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament pentru pubertatea întårziată sau absentă:

Simptome ale pubertății întårziate sau absente: Simptomele pubertății întårziate sau absente includ:

 1. Lipsa dezvoltării caracteristicilor sexuale secundare: Adolescentul poate să nu prezinte semnele obișnuite ale pubertății, cum ar fi creșterea sånilor la fete sau dezvoltarea vocii adåncite la băieți.

 2. Lipsa creșterii în înălțime: Adolescenții cu pubertate întårziată pot prezenta o creștere mai mică sau lipsă de creștere în înălțime.

 3. Lipsa menstruației la fete: Absența menstrelor este un semn comun al pubertății întårziate.

 4. Scăderea sau lipsa dorinței sexuale: Adolescenții pot să nu manifeste interes sexual sau să aibă un libido scăzut.

 5. Intarzierea dezvoltării osoase: Aceasta poate duce la o densitate osoasă mai mică.

Cauze ale pubertății întårziate sau absente: Există mai multe cauze posibile ale pubertății întårziate sau absente, inclusiv:

 1. Factori genetici: Unele familii pot avea o istorie de pubertate întårziată sau absente.

 2. Factori nutriționali: Malnutriția sau un aport caloric insuficient poate întårzia dezvoltarea sexuală.

 3. Boli cronice: Anumite boli cronice sau tulburări medicale, cum ar fi anorexia nervoasă sau bolile endocrine, pot afecta dezvoltarea sexuală.

 4. Tulburări endocrine: Tulburările hipofizare sau tiroidiene pot influența dezvoltarea sexuală.

 5. Medicamente: Unele medicamente pot afecta dezvoltarea sexuală.

Tratamentul pubertății întårziate sau absente: Tratamentul depinde de cauza specifică a pubertății întårziate sau absente. Uneori, este necesară evaluarea de către un medic specialist în endocrinologie și o serie de teste pentru a determina cauza exactă. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Corectarea cauzei subiacente: Dacă cauza este identificată și poate fi tratată, cum ar fi tulburările endocrine sau nutriționale, tratamentul acestei cauze poate duce la debutul pubertății.

 2. Terapia hormonală: Uneori, tratamentul cu hormoni sexuali (cum ar fi estrogeni sau testosteron) poate fi necesar pentru a declanșa dezvoltarea sexuală la adolescenți.

 3. Consiliere psihologică: Adolescenții care se confruntă cu probleme emoționale legate de întårzierea pubertății pot beneficia de consiliere psihologică sau terapie de susținere.

Este important ca orice adolescent sau părinte care se confruntă cu întårzierea sau absența pubertății să caute sfat medical și evaluare pentru a determina cauza și opțiunile de tratament. O abordare multidisciplinară, implicånd medici, endocrinologi, nutriționiști și psihologi, poate fi necesară pentru a aborda această problemă.