Carența de carnitină, simptome, cauze, tratament

Carența de carnitină, cunoscută și sub numele de boală a transportului carnitinei, este o afecțiune rară care afectează capacitatea organismului de a utiliza acizii grași ca sursă de energie. Carnitina este un compus natural care joacă un rol crucial în transportul acizilor grași către mitocondrii, unde aceștia sunt arși pentru a produce energie. Carența de carnitină poate avea unele simptome și necesită diagnostic și tratament adecvat. Iată mai multe despre această afecțiune:

Simptome ale Carenței de Carnitină: Simptomele carenței de carnitină pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și pot include:

 1. Oboseală și slăbiciune: Din cauza capacității reduse de a utiliza acizii grași pentru a produce energie, persoanele cu această afecțiune pot experimenta oboseală cronică și slăbiciune.

 2. Probleme cardiace: Carența de carnitină poate afecta funcția cardiacă și poate duce la aritmii sau alte probleme cardiace.

 3. Miopatie: Aceasta este o afecțiune care implică slăbirea și deteriorarea musculară, ceea ce poate cauza durere și disconfort muscular.

 4. Hepatită: Unele persoane cu carență de carnitină pot dezvolta inflamații ale ficatului (hepatită).

 5. Intoleranță la efort: Activități obișnuite sau exercițiile fizice pot deveni dificile din cauza lipsei de energie.

 6. Creștere și dezvoltare întârziată la copii: Copiii cu această afecțiune pot prezenta întârzieri în creștere și dezvoltare.

Cauze ale Carenței de Carnitină: Carența de carnitină poate avea mai multe cauze, iar cele mai frecvente includ:

 1. Carență dietetică: Consumul inadecvat de alimente bogate în carnitină sau alimente care conțin puțin carnitină poate duce la carență.

 2. Deficiența enzimelor: Unii oameni se nasc cu deficiențe genetice care afectează enzimele implicate în sinteza și transportul carnitinei.

 3. Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi valproatul (folosit în tratamentul epilepsiei), pot interfera cu absorbția carnitinei.

Tratamentul Carenței de Carnitină: Tratamentul depinde de cauza carenței de carnitină. Acestea pot include:

 1. Suplimente cu carnitină: În cazurile în care carența este cauzată de un deficit dietetic sau de o deficiență de absorbție, medicul poate recomanda suplimente cu carnitină pentru a corecta nivelurile scăzute.

 2. Schimbarea medicamentelor: Dacă medicamentele sunt cauza carenței, medicul poate lua în considerare ajustarea tratamentului sau schimbarea medicamentelor.

 3. Monitorizarea atentă: Persoanele cu această afecțiune necesită monitorizare medicală regulată pentru a urmări evoluția stării de sănătate și pentru a adapta tratamentul, dacă este necesar.

Este important să căutați ajutor medical dacă aveți simptome care ar putea indica o carență de carnitină sau dacă sunteți la risc din cauza unei afecțiuni genetice sau a medicamentelor pe care le luați. Un medic sau un specialist în boli metabolice poate stabili diagnosticul corect și poate oferi tratamentul adecvat.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

2 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

2 Produs(e)

Carența de carnitină
Minimal Price: 72.00