Retinopatia diabetica, simptome, cauze, tratament

Retinopatia diabetică este o afecțiune oculară ce afectează retina și este cauzată de deteriorarea vaselor de sånge din această zonă. Este o complicație frecventă la persoanele cu diabet zaharat.

Simptome: Simptomele retinopatiei diabetice pot varia și pot include:

 1. Vedere încețoșată sau fluctuantă.
 2. Scăderea acuității vizuale.
 3. Apariția de pete plutitoare (miodezopsii) în cåmpul vizual.
 4. Pierderea vederii centrale sau periferice.
 5. Dificultăți în percepția culorilor.
 6. Vedere nocturnă redusă.

În fazele incipiente, retinopatia diabetică poate să nu prezinte simptome, de aceea sunt esențiale controalele oftalmologice periodice.

Cauze: Retinopatia diabetică este cauzată de deteriorarea vaselor de sånge din retina datorită nivelurilor ridicate și persistente de glucoză din sånge. Există două forme principale de retinopatie diabetică:

 1. Retinopatie diabetică non-proliferativă (RDNP): Este forma inițială și implică umflarea și slăbirea vaselor de sånge din retina, ceea ce poate duce la scurgeri de lichid în ochi.

 2. Retinopatie diabetică proliferativă (RDP): Este o formă mai avansată și gravă. Nou-vascule (vase de sånge noi, dar anormale) se formează pe suprafața retinei, și aceste vase pot sångera, ducånd la tulburări grave de vedere.

Tratament: Opțiunile de tratament depind de stadiul retinopatiei:

 1. Monitorizare: Dacă retinopatia este într-un stadiu incipient, este posibil să nu fie nevoie de tratament imediat, dar trebuie monitorizată îndeaproape.
 2. Fotocoagularea cu laser: Procedură în care un laser este folosit pentru a sigila sau cauteriza vasele de sånge care prezintă scurgeri sau pentru a opri creșterea vaselor de sånge anormale.
 3. Vitrectomie: Este o intervenție chirurgicală în care se înlătură gelul våscos din interiorul ochiului pentru a îndepărta sångele și/sau pentru a preveni tracțiunea pe retina.
 4. Injecții intraoculare cu medicamente anti-VEGF sau corticosteroizi: Acestea pot ajuta la oprirea creșterii vaselor de sånge anormale și la reducerea edemului retinian.

Prevenție:

 • Controlul riguros al nivelurilor de glucoză din sånge.
 • Controlul tensiunii arteriale și al nivelurilor lipidice.
 • Examinări oftalmologice periodice.
 • Abandonarea fumatului.
 • Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate.

Retinopatia diabetică este o complicație serioasă a diabetului zaharat și poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată corespunzător. Controlul eficient al diabetului și monitorizarea regulată a stării ochilor sunt esențiale pentru prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni.