Antioxidanti
Antioxidanții sunt substanțe chimice care ajută la protejarea celulelor din corp împotriva deteriorării oxidative. Oxidarea este un proces natural care are loc în organism, dar care poate fi accelerat de factori precum poluarea, fumatul, expunerea la radiații sau stresul oxidativ. Aceasta poate duce la formarea de radicali liberi, molecule instabile și reactive care pot cauza daune celulare și pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice.
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și alte molecule reactive, protejånd celulele de daune și ajutånd la menținerea sănătății generale. Printre cei mai cunoscuți antioxidanți se numără vitaminele C și E, betacarotenul, seleniul și flavonoidele. Acești antioxidanți se găsesc într-o varietate de alimente, cum ar fi fructele și legumele, nucile, semințele și uleiurile vegetale. Consumul regulat de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inimă, Alzheimer și diabetul.