Deficienta de imunoglobulina A, simptome, cauze, tratament

Deficiența de imunoglobulină A (IgA) este o afecțiune imunologică în care organismul produce fie cantități foarte mici de IgA, fie deloc. Imunoglobulina A este un anticorp care se găsește în concentrații mari în mucoasele, în special în mucoasa tractului respirator, a intestinelor, a sânilor la femeile care alăptează și în alte locuri. Aceasta joacă un rol crucial în apărarea mucoaselor contra infecțiilor.

Simptome:

Mulți oameni cu deficiență de IgA nu au simptome. Cu toate acestea, cei care dezvoltă simptome pot avea:

  • Infecții recurente ale tractului respirator, cum ar fi sinuzite, otite sau pneumonii.
  • Diaree și infecții gastrointestinale.
  • Alergii, astm sau boli autoimune.
  • Risc crescut de dezvoltare a bolilor autoimune.
  • Reacții adverse la transfuziile de sânge care conțin IgA.

Cauze:

Cauza exactă a deficienței de IgA nu este cunoscută. Se crede că este în parte genetică, dar pot fi implicate și alți factori.

Diagnostic:

Diagnosticul se bazează pe detectarea unor niveluri foarte scăzute sau absente de IgA în sânge, în prezența unor niveluri normale de alte imunoglobuline.

Tratament:

Nu există un tratament specific pentru deficiența de IgA în sine. Managementul se axează pe tratarea simptomelor și a complicațiilor asociate:

  • Antibiotice pentru infecțiile recurente.
  • Evitarea transfuziilor de sânge care conțin IgA la cei cunoscuți cu deficiență de IgA, din cauza riscului de reacții adverse.
  • Tratarea alergiilor, astmului sau afecțiunilor autoimune asociate.

Prevenție:

Pentru cei cu deficiență de IgA care au avut reacții adverse la transfuzii în trecut, este important să informeze întotdeauna personalul medical despre această afecțiune înainte de a primi o transfuzie.

De asemenea, este benefică adoptarea unor măsuri generale de prevenire a infecțiilor, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave și respectarea recomandărilor medicale pentru vaccinare.