Transpozitia corectata congenital, simptome, cauze, tratament

Transpoziția corectată congenitală a vaselor mari (TCCVM) reprezintă o malformație cardiacă în care există o dublă corectare: anatomic, vasele mari sunt transpuse (artera pulmonară iese din ventriculul stâng și aorta iese din ventriculul drept), dar datorită unei inversări (transpoziție) simultane a ventriculelor, sângele parcurge circuitul normal.

Adică, deși vasele mari sunt transpuse, sângele oxigenat din plămâni ajunge în corp și sângele neoxigenat din corp ajunge în plămâni, făcând ca persoana să aibă o funcție cardiacă relativ normală.

Caracteristici:

 1. De multe ori, această afecțiune este asociată cu alte defecte cardiace, inclusiv defecte septale ventriculare sau atriale.
 2. TCCVM poate să nu fie diagnosticată la naștere, deoarece copiii pot să nu prezinte simptome severe în primele zile sau săptămâni de viață.

Simptome: Simptomele pot varia în funcție de prezența și gravitatea altor defecte cardiace asociate, dar pot include:

 • Cianoza (o nuanță albastră a pielii) care se poate dezvolta mai târziu în copilărie sau chiar în viața adultă.
 • Oboseală sau epuizare la efort.
 • Dispnee sau dificultăți de respirație.
 • Palpitații.

Diagnostic:

 • Ecocardiografia este modalitatea principală de diagnostic, permițând vizualizarea directă a poziției vaselor mari și a ventriculelor.
 • ECG, radiografie toracică și cateterism cardiac pot fi, de asemenea, folosite în evaluarea și diagnosticul TCCVM.

Tratament:

 1. Pacienții asimptomatici pot să nu necesite tratament imediat, dar vor necesita monitorizare regulată.
 2. Tratamentul chirurgical, cum ar fi procedura de schimb atrial (procedura Senning sau Mustard), poate fi necesar în unele cazuri.
 3. Alte tratamente vor depinde de defectele asociate.

În absența altor defecte cardiace asociate, majoritatea persoanelor cu TCCVM pot avea o speranță de viață normală. Cu toate acestea, monitorizarea periodică de către un cardiolog este esențială pentru a detecta și gestiona orice complicații care pot apărea.