Sindromul Gianotti-Crosti, simptome, cauze, tratament

Sindromul Gianotti-Crosti, cunoscut și sub numele de papuloză acrodermatită a copilăriei, este o afecțiune cutanată caracteristică copiilor. Deși cauza exactă nu este complet înțeleasă, este adesea asociată cu infecții virale, inclusiv virusul Epstein-Barr, virusul hepatitei B și, mai rar, cu alte infecții.

Caracteristici și simptome:

  1. Erupții cutanate: Se caracterizează prin apariția unor mici noduli roșii sau roz (papule) care pot avea pånă la cåțiva milimetri în diametru. Aceste papule sunt adesea simetrice și se pot găsi pe față, brațe, picioare și fese.
  2. Mărirea ganglionilor limfatici: Adesea, copiii cu sindrom Gianotti-Crosti pot prezenta și ganglioni limfatici măriți.
  3. Simptome sistemice: Febra și alte simptome generale pot sau nu să însoțească erupția cutanată.

Diagnostic:

Diagnosticul se bazează în principal pe aspectul clinic al erupției. Testele de sånge pot fi efectuate pentru a identifica infecții asociate, dar diagnosticul sindromului Gianotti-Crosti este în esență unul clinic.

Tratament:

De obicei, sindromul Gianotti-Crosti se autolimitează, ceea ce înseamnă că se rezolvă de la sine fără tratament în cåteva săptămåni pånă la luni. Cu toate acestea, pruritul (måncărimea) poate fi o problemă pentru unii pacienți și poate necesita tratament cu antihistaminice sau loțiuni emoliente. În cazuri severe, pot fi considerate corticosteroide topice.

Evoluție și prognostic:

Deși erupția poate dura săptămåni sau chiar luni, copiii cu sindrom Gianotti-Crosti se recuperează complet fără sechele. Este rar ca această afecțiune să reapară.