Viața este rareori la fel de lină pe cât ne-am dori să fie. Ne confruntăm adesea cu dezamăgire, stres, durere și negativitate care vă pot afecta sănătatea mintală. Deci, cum ne putem întări bunăstarea mentală? Iată 10 elemente esențiale care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de bine mentală.
1. Dormiți suficient – minim 7 ore pe zi
Lipsa somnului vă poate afecta negativ bunăstarea fizică și mentală și calitatea generală a vieții. A avea un somn adecvat nu numai că ajută la ameliorarea stresului, dar te face și mai alert și mai conștient. Îți îmbunătățește și memoria — somnul suficient ajută creierul să proceseze și să rețină informațiile pe termen lung și să solidifice amintirile.
2. O dietă sănătoasă
Un intestin sănătos duce la o minte sănătoasă și stimulează starea de bine mentală. A avea o dietă echilibrată și hrănitoare este o apărare naturală împotriva stresului. Începeți-vă ziua cu un mic dejun nutritiv și încercați să mențineți mesele echilibrate pe tot parcursul zilei. Includeți alimente precum cereale integrale, legume și fructe.
3. Mențineți un stil de viață activ și sănătos - 150 de minute de activitate fizică pe săptămână
Exercițiile fizice nu numai că vă vor menține puternic din punct de vedere fizic, ci vă vor menține și alert mental și reduce stresul. Când faci sport, poți gândi mai bine, permițându-ți să fii mai eficient și mai productiv. Încercați să faceți yoga, să vă înscrieți la Zumba sau să faceți o plimbare lentă în parc, deoarece astfel de activități vă pot menține mintea și corpul sănătoși. Este mai bine să faci exerciții fizice moderate mai regulat decât să te angajezi în antrenamente grele pe o bază ad-hoc.
4. Interacționează și socializează
A vorbi și a interacționa cu ceilalți îți stimulează creierul. Îți permite creierului să lucreze mai repede și să gândească mai repede.
5. Alegeți o nouă abilitate sau un hobby pentru o mai bună bunăstare mentală
Niciodată nu este prea târziu pentru a dobândi o nouă abilitate, iar angajarea în activități care îți plac îți poate îmbunătăți bunăstarea mentală. Învățarea de noi abilități, cum ar fi cântatul la pian, dobândirea unui nou set de abilități de calculator și jocurile pot stimula creierul și celulele nervoase, menținându-vă creierul reîmprospătat.
6. Angajați-vă într-un antrenament mental pentru a menține sănătatea mintală bună
A juca jocuri strategice și de întindere a minții nu implică doar munca de memorie, ci implică și luarea de decizii și elaborarea de strategii. Acest lucru ajută la menținerea funcționării creierului și la prevenirea problemelor de sănătate mintală și a bolilor, cum ar fi demența. De asemenea, jocul în grupuri va stimula o interacțiune mai mare.
7. Simte-te bine făcând ceva pentru alții
Făcând munca în comunitate sau ajutând un prieten sau un membru al familiei, vă permite să îndepărtați atenția de la dvs. A ajuta pe alții te face să te simți bine și mai împuternicit.
8. Aflați cum să reduceți stresul — Schimbați-vă mentalitatea și faceți o listă
Stresul nu poate fi evitat, dar poți învăța cum să-l gestionezi mai bine. Stabilirea obiectivelor și verificarea lor când le-ați îndeplinit vă ajută să abordați sarcinile la scară largă, pas câte un pas. Pozitivitatea este cheia - încercați să vedeți problemele ca oportunități care pot ajuta la reducerea și gestionarea stresului.
9. Evitați vicii precum alcoolul, drogurile și țigările
Dacă aveți probleme emoționale, alcoolul, țigările sau drogurile nu sunt soluția. Ele oferă doar ameliorarea temporară a stresului. În mod ideal, puteți căuta ajutor și confort de la familie sau prieteni, sau puteți lua în considerare să căutați ajutor profesional.
10. Râzi și ridică bunăstarea mentală!
Râsul poate ameliora tensiunea și poate ajuta la ameliorarea stresului și poate ajuta la gestionarea stresului. Umorul relaxează mintea și te face să te simți bine, ceea ce este bun pentru bunăstarea ta mentală. Râzi și distrează-te ori de câte ori poți!