Durerea de stomac poate fi foarte neplacuta, iar inventarea internetului cu siguranță nu a ajutat. În doar câteva clicuri, chiar și cea mai inofensivă căutare pe Google vă va duce inevitabil la concluzia că moartea este iminentă!
Dar adevărul este că durerea sau disconfortul din burtă se poate datora mai multor factori. Și s-ar putea să nu fie stomacul tău cauza problemei. Trunchiul tău găzduiește o mulțime de organe cheie, cum ar fi ficatul, pancreasul, vezica biliară și intestinele, care sunt situate foarte aproape unul de celălalt. Durerea ta ar putea fi legată de o problemă cu una dintre acestea.
În comunitatea medicală, se spune adesea că lucrurile comune apar în mod obișnuit. Dacă aveți dureri ușoare în zona stomacului, aceasta ar putea fi cauzată de una dintre cele mai frecvente tulburări enumerate mai jos.
1. Dureri gastrice
Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de stomac este cunoscută doar ca – durerea. Aceasta poate varia de la o durere ușoară, surdă până la o senzație severă, pulsatorie în zona superioară a stomacului. Cel mai adesea, este cauzată de acidul excesiv în stomac.
Alte simptome pot include:
- Balonare, care te poate face și să te simți umflat
- Indigestie
- Senzație de foame, dar fără posibilitatea de a mânca mult înainte de a te simți din nou sătul
- Greață sau vărsături
Majoritatea cazurilor de durere gastrica se vor ameliora de la sine sau cu administrarea de medicamente. Cu toate acestea, dacă durerea sau disconfortul nu se ameliorează, medicul dumneavoastră poate aranja o gastroscopie pentru a exclude posibilitatea unui ulcer sau a unei infecții bacteriene.
2. Gastroenterita
Dacă durerea gastrică este cea mai frecventă cauză a durerii de stomac, atunci gastroenterita nu rămâne în urmă. Simptomele includ adesea:
- Crampe abdominale inferioare și durere
- Greață sau vărsături
- Febră sau frisoane
- Diaree apoasă
- Dureri de corp
Atât infecțiile bacteriene, cât și cele virale pot provoca gastroenterită. Medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil odihnă, lichide și anumite medicamente pentru a ajuta la curățarea acesteia. Din fericire, majoritatea cazurilor vor dispărea în doar câteva zile. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă sau dacă aveți diaree cu sânge, adresați-vă medicului o altă vizită.
3. Constipatie
Constipația cauzează în mod obișnuit dureri de stomac inferioare, deoarece este practic o acumulare de alimente digerate în intestinul gros. Cazurile ușoare pot provoca doar puțină durere, dar în cazurile mai severe, simptomele pot include:
- Greață și vărsături
- Crampe abdominale inferioare
- Balonare
- Pierderea poftei de mâncare
Constipația este de obicei ameliorată cu ușurință cu laxative, dar dacă durerea nu dispare după folosirea toaletei, cel mai bine este să consultați medicul dumneavoastră.
4. Crampe menstruale
Dacă sunteți femeie, este foarte frecvent să aveți dureri în partea inferioară a burti când aveți menstruație. Toată lumea experimentează acest lucru în mod diferit, iar nivelurile de durere pot varia de la persoană la persoană. Ocazional, crampele menstruale apar alături de:
- Dureri de cap
- Dureri de spate
- Greață sau vărsături
- Febră scăzută
Îți cunoști cel mai bine corpul, așa că dacă durerea este mult mai severă decât în perioadele anterioare, dacă este mai gravă în partea dreaptă sau stângă a stomacului sau dacă durează mult timp, discută cu medicul pentru mai multe sfaturi. Este posibil să fie nevoie să excludă alte afecțiuni ovariene, cum ar fi o sarcină ectopică.
Dacă vi se pare dureros să urinați sau dacă există sânge în urină, rețineți că ar putea fi o infecție a tractului urinar. Aceasta este o afecțiune foarte frecventă, mai ales dacă sunteți activ sexual.
5. Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi pot provoca dureri severe de spate și de stomac. De fapt, se crede că acesta este unul dintre cei mai mari vinovați ai durerii de stomac. Simptomele pot include:
- Durere severă în spate, care călătorește spre abdomenul inferior și în zona inghinală
- Greață și vărsături
- Durere care vine în valuri
- Febră
- Sânge în urină
În funcție de dimensiunea și locația lor, pietrele pot fi fie sparte în bucăți folosind terapia cu unde de șoc, fie îndepărtate în timpul unei intervenții chirurgicale minore.
6. Litiază biliară
Calculii biliari tind să blocheze canalul vezicii biliare, ceea ce poate provoca următoarele simptome:
- Durere în zona dreaptă superioară sau mijlocie a stomacului
- Dureri de spate între omoplați
- Greață și vărsături
- Febră și frisoane
- Îngălbenirea pielii și a albului ochiului
Durerea cauzată de blocajele canalelor vezicii biliare se acumulează adesea destul de rapid. Dacă durerea este însoțită de o febră mare sau de îngălbenirea pielii sau a ochilor, este important să solicitați imediat asistență medicală.
Mai rar, aceste simptome sunt rezultatul unei inflamații a vezicii biliare, care va necesita și tratament.
7. Apendicita
Așadar, a trecut pe listă (pentru că te așteptai!), dar contrar credinței populare, apendicita nu este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac. În general, doar 1 din 20 de persoane sunt vreodată afectate, iar aceștia au, de obicei, vârste cuprinse între 10 și 30 de ani.
Desigur, este bine să fii conștient de simptome, pentru orice eventualitate:
- Durere inițială în zona centrală a stomacului (pornit și oprit) înainte de a se muta în zona inferioară dreaptă a stomacului după câteva ore (apoi rămâne constantă)
- Febră
- Greață și vărsături
- Durerea agravată prin apăsarea stomacului inferior drept, tuse sau mers
Dacă aveți dureri în zona inferioară dreaptă a stomacului care se agravează, ar trebui să solicitați sfatul medicului cât mai devreme posibil pentru a asigura un diagnostic adecvat. Asta încă rămâne chiar dacă nu aveți niciunul dintre celelalte simptome enumerate mai sus.
Ar trebui să mergi la medic?
Există multe, multe alte motive posibile pentru durerea de stomac care nu sunt enumerate aici. Chiar dacă durerea dumneavoastră este ușoară, consultarea medicului dumneavoastră vă poate ajuta să înlăturați orice temeri nefondate. Tine minte:
- Dacă durerea dumneavoastră se intensifică sau se agravează în ciuda tratamentului sau a medicamentelor
- Dacă există sânge proaspăt în scaun sau urină
- Dacă aveți febră mare
- Dacă aveți dureri severe, debilitante
- Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează cu tratamentul
Cereți întotdeauna sfatul medicului.
Tratamentul precoce înseamnă adesea un prognostic mai bun, iar vizita la medicul dumneavoastră vă va ajuta să detectați orice boală din timp și să începeți tratamentul cât mai curând posibil