Astm: simptome, cauze și tratamente

14 septembrie 2023 14:37:18 EEST

Astm: simptome, cauze și tratamente

stmul este o afecțiune pulmonară cronică care îngustează căile respiratorii. Principalele caracteristici, care cauzează simptomele comune pe care mulți pacienți le experimentează, sunt:

 • Obstrucție reversibilă a căilor respiratorii, cauzată de o reacție la diferiți factori declanșatori
 • Inflamație – nu este neobișnuit ca persoanele care suferă de astm bronșic să aibă și alte afecțiuni inflamatorii, cum ar fi eczema (inflamația pielii) sau rinita alergică (inflamația în interiorul nasului)

Care sunt simptomele astmului?


Simptomele astmului includ:

 • Respirație șuierătoare/zgomotoasă
 • Tusea
 • Senzație de strângere în piept
 • Dificultăți de respirație

Copiii care se confruntă cu astm bronșic pot, de asemenea, să plângă, să își piardă pofta de mâncare, să aibă dureri de stomac, să vărse, să obosească rapid.

Severitatea și frecvența simptomelor pot varia, în funcție de cât de bine este controlat astmul. Deși este rar, astmul poate fi fatal, așa că este important să vă cunoașteți factorii declanșatori și să vă luați medicamentele în mod corespunzător.

Ce declanșează astmul?

Declanșatorii astmului variază în funcție de oameni. Unele declanșatoare comune includ:

 • Acarienii
 • Polen
 • Păr de animale de companie
 • Fum de tigara
 • Infecții virale, de ex. o raceala sau gripa
 • Aer rece sau schimbări ale vremii
 • praf de lemn, substanțe chimice sau săruri metalice
 • Anumite medicamente

Care sunt testele pentru astm?


Experimentați simptome asemănătoare astmului? Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată diagnostica astmul în timpul unui examen clinic. Dacă, indiferent de motiv, examenul este neconcludent, un test al funcției pulmonare poate confirma diagnosticul.

Odată ce este pus un diagnostic, medicul dumneavoastră va programa întâlniri de urmărire pentru a vă monitoriza simptomele. De obicei, aceștia vor verifica dacă astmul dumneavoastră este controlat în mod corespunzător folosind un test de debit expirator maxim, care măsoară capacitatea dumneavoastră de a sufla aer.

Ce este un plan de management al astmului?

Managementul astmului bronșic înseamnă să vă împuterniciți să jucați un rol activ în gestionarea pe termen lung a astmului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să identificați obiective realiste de management, inclusiv alegerea unui tratament inițial care vi se potrivește, discutarea factorilor de risc și preferințele dumneavoastră și revizuirea și ajustarea periodică a tratamentelor.

În plus, medicul dumneavoastră vă va putea oferi informații utile, abilități și instrumente pentru auto-gestionare, cum ar fi modul de gestionare a crizelor, precum și alte afecțiuni care vă pot afecta sau exacerba astmul. De asemenea, vă pot oferi sfaturi despre fumat, alimentație sănătoasă, activitate fizică, greutate sănătoasă și imunizare, acolo unde este cazul.

Ce medicamente sunt disponibile pentru gestionarea astmului?


Aveți 2 opțiuni principale când vine vorba de medicamente pentru astm: medicamente pentru ameliorarea și prevenirea astmului.

Alimentele oferă instantaneu ameliorarea simptomelor de astm bronșic, dar au un efect minim sau deloc asupra gestionării pe termen lung a astmului bronșic. Cunoscuți în mod obișnuit sub denumirea de „inhalatoare albastre”, acestea pot ajuta la oprirea rapidă a simptomelor – dar și efectele dispar rapid. Utilizarea din ce în ce mai mare a calmantului indică faptul că astmul dumneavoastră nu este sub control (consultați-vă medicul dacă vă îngrijorează creșterea utilizării inhalatorului).

Între timp, medicamentele de prevenire, după cum sugerează și numele, sunt utilizate în mod obișnuit pentru a preveni episoadele de crize acute de astm. Aceste inhalatoare conțin adesea o combinație de medicamente care ajută la deschiderea căilor respiratorii pentru mai mult timp, abordând problema de bază și conducând adesea la un control mai bun pe termen lung. Tipul de inhalator și doza pentru acesta depind de lucruri precum vârsta, preferința, severitatea și frecvența astmului.

Dacă aveți un copil cu astm bronșic, le poate fi dificil să folosească un inhalator, deoarece necesită coordonarea cu atenție a procesului de respirație cu stoarcere la momentul potrivit. Dacă decideți că au nevoie de un preventor, ar putea avea nevoie și de un dispozitiv suplimentar care să îi ajute să introducă cantitatea potrivită de medicamente în plămâni, în funcție de vârsta lor. Cunoscuți sub numele de distanțiere, acestea sunt recipiente mari din plastic sau metal, cu un muștiuc și un orificiu pentru inhalator.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui cât de des să luați aceste medicamente. Folosirea incorectă a inhalatoarelor sau oprirea completă a utilizării acestora vă poate agrava astmul. În cele din urmă, acest lucru ar putea duce la o situație care pune viața în pericol.

Ce este un plan de acțiune scris și de ce am nevoie de unul?

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să creați un plan de acțiune scris, astfel încât să vă puteți gestiona mai bine astmul. Vă ajută să vă amintiți ce medicamente să utilizați zilnic și la ce doză, precum și ce să faceți dacă simptomele dumneavoastră se agravează. Cu acest plan în vigoare, veți ști exact când și cum să solicitați ajutor medical urgent și ce să faceți în timp ce așteptați sosirea ajutorului medical.

Iată o mostră a unui plan de acțiune scris pentru astm de la Ministerul Sănătății.

Un rezumat al gestionării bune a astmului


Medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamentele potrivite pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că:

 • Consultați-vă medicul pentru urmăriri regulate, astfel încât să puteți lucra împreună pentru a vă gestiona astmul
 • Înțelegeți factorii declanșatori ai astmului – aceștia pot fi diferiți pentru fiecare, așa că cunoașteți-vă corpul
 • Încercați să evitați sau să reduceți expunerea la acești factori declanșatori
 • Utilizați medicamentele conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră, chiar și atunci când vă simțiți bine
 • Utilizați corect inhalatorul
 • Urmați planul de acțiune scris

Deși astmul este o afecțiune cronică, puteți duce un stil de viață activ normal dacă lucrați îndeaproape cu medicii dumneavoastră pentru a crea un plan de tratament personalizat.