Ce este somnul REM și somnul liniștit?
Ritmurile zilnice naturale ale corpului tău sunt reglate de structurile din creier care ajută la determinarea momentului în care adormi și te trezești. Oamenii progresează printr-o serie de etape fiziologice distincte în timpul somnului. Fiecare etapă a somnului are un scop important în menținerea creierului și a corpului sănătoși. În timpul nopții, aceste etape de somn liniștit alternează cu perioade de somn REM (somn de vis). Somnul linistit este important pentru ca ajuta la refacerea corpului, in timp ce somnul REM restabileste mintea si este important atat pentru invatare cat si pentru memorie.
Ritmul tău circadian (ceasul intern)
Anumite structuri ale creierului și substanțe chimice produc stările de somn și veghe. De exemplu, un mecanism asemănător unui stimulator cardiac din creier reglează ritmul circadian. („Circadian” înseamnă „aproximativ o zi”). Acest ceas intern, care se stabilește treptat în primele luni de viață, controlează suișurile și coborâșurile zilnice ale tiparelor biologice, inclusiv temperatura corpului, tensiunea arterială și eliberarea de hormoni.
Ritmurile circadiene fac ca dorința oamenilor de a dormi să fie mai puternică între miezul nopții și zorii și, într-o măsură mai mică, la mijlocul după-amiezii. Într-un studiu, cercetătorii au instruit un grup de oameni să încerce să rămână treji timp de 24 de ore. Deloc surprinzător, mulți au alunecat într-un pui de somn în ciuda eforturilor lor de a nu face acest lucru. Când cercetatorii au trasat orele în care au avut loc somnul neplanificat, au găsit vârfuri între orele 2 și 4 și între 14 și 15.
Somn liniștit (somn non-REM)
Oamenii de știință împart somnul în două tipuri majore:
1. Somn liniștit sau somn non-REM
2. Somn de vis sau somn REM
În mod surprinzător, ei sunt la fel de diferiți unul de celălalt ca oricare este de la trezire. Specialiștii în somn au numit somnul liniștit sau non-REM „un creier inactiv într-un corp mobil”. În această fază, gândirea și majoritatea funcțiilor corporale încetinesc, dar mișcarea poate apărea, iar o persoană își schimbă adesea poziția în timp ce se scufundă în stadii mai profunde ale somnului.
Într-o anumită măsură, ideea de „cădere” în somn este paralelă cu modificările tiparelor undelor cerebrale la debutul somnului non-REM. Când ești treaz, miliarde de celule ale creierului primesc și analizează informații senzoriale și coordonează comportamentul trimițându-și impulsuri electrice unele către altele. Dacă sunteți complet treaz, un EEG înregistrează o activitate dezordonată, neregulată. Odată ce ochii tăi sunt închiși și creierul tău nu mai primește input vizual, undele cerebrale se instalează într-un model constant și ritmic de aproximativ 10 cicluri pe secundă. Acesta este tiparul de unde alfa, caracteristic pentru starea de veghe calmă și relaxată.
Trecerea la un somn liniștit este una rapidă care ar putea fi asemănată cu acționarea unui comutator - adică fie ești treaz (porniți) fie adormiți (dezactivați), conform cercetărilor. Cu excepția cazului în care ceva perturbă procesul, vei trece fără probleme prin cele trei etape ale somnului liniștit.
Cele trei etape ale somnului linistit (somn non-REM)
Etapa N1
În trecerea de la starea de veghe la un somn ușor, petreceți aproximativ cinci minute în stadiul N1 de somn. Pe EEG, undele cerebrale predominante încetinesc până la patru până la șapte cicluri pe secundă, un model numit unde teta. Temperatura corpului începe să scadă, mușchii se relaxează, iar ochii adesea se mișcă încet dintr-o parte în alta. Persoanele aflate în stadiul N1 de somn își pierd conștientizarea mediului înconjurător, dar se trezesc ușor. Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează somnul în stadiul N1 în același mod: dacă este trezit, o persoană își poate aminti că a fost somnolent, în timp ce alta ar putea descrie că a dormit.
Etapa N2
Această primă etapă a somnului adevărat durează între 10 și 25 de minute. Ochii tăi sunt nemișcați, iar ritmul cardiac și respirația sunt mai lente decât atunci când ești treaz. Activitatea electrică a creierului tău este neregulată. Undele mari și lente se amestecă cu explozii scurte de activitate numite fuse de somn, când undele cerebrale se accelerează pentru aproximativ o jumătate de secundă sau mai mult. Oamenii de știință cred că atunci când apar fusele, creierul se deconectează de la intrarea senzorială din exterior și începe procesul de consolidare a memoriei (care implică organizarea amintirilor pentru stocarea pe termen lung). Urmările EEG arată, de asemenea, un model numit complex K, despre care oamenii de știință cred că reprezintă un fel de sistem de vigilență încorporat care te ține gata să te trezești dacă este necesar. Complexele K pot fi provocate și de anumite sunete sau de alți stimuli externi sau interni. Șoptește numele cuiva în timpul somnului în stadiul N2 și va apărea un complex K pe EEG. Petreci aproximativ jumătate din noapte în somnul din stadiul N2.
Etapa N3 (somn profund sau somn cu unde lente)
În cele din urmă, undele cerebrale mari și lente numite unde delta devin o caracteristică majoră a EEG și intri în somn profund. Respirația devine mai regulată. Tensiunea arterială scade, iar pulsul încetinește cu aproximativ 20% până la 30% sub rata de veghe. Creierul este mai puțin sensibil la stimulii externi, ceea ce face dificilă trezirea celui care doarme.
Somnul adânc pare să fie un moment pentru corpul tău să se reînnoiască și să se repare.
Fluxul de sânge este direcționat mai puțin către creier, care se răcește măsurabil. La începutul acestei etape, glanda pituitară eliberează un puls de hormon de creștere care stimulează creșterea țesuturilor și repararea mușchilor. Cercetătorii au detectat, de asemenea, niveluri crescute în sânge de substanțe care vă activează sistemul imunitar, crescând posibilitatea ca somnul profund să ajute organismul să se apere împotriva infecțiilor.
În mod normal, tinerii petrec aproximativ 20% din timpul lor de somn în perioade de somn profund care durează până la jumătate de oră, dar somnul profund este aproape absent la majoritatea persoanelor de peste 65 de ani. Când dormi după o perioadă de privare de somn, treci rapid. prin stadiile de somn mai ușor în stadiile mai profunde și petreceți o proporție mai mare din timpul de somn acolo. Acest lucru sugerează că somnul profund joacă un rol important în restabilirea vigilenței și ocupă un rol esențial în funcționarea optimă a unei persoane.
Somn REM (somn de vis)
Visarea are loc în timpul somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor), care a fost descris ca un „creier activ într-un corp paralizat”. Creierul tău se întreabă, gândind și visând, în timp ce ochii tăi se aruncă rapid înainte și înapoi în spatele pleoapelor închise. Temperatura corpului tău crește. Tensiunea arterială crește, iar ritmul cardiac și respirația se accelerează până la nivelurile din timpul zilei. Sistemul nervos simpatic, care creează răspunsul de luptă sau fugi, este de două ori mai activ decât atunci când ești treaz. În ciuda acestei activități, corpul tău se mișcă cu greu, cu excepția smucirilor intermitente; mușchii care nu sunt necesari pentru respirație sau mișcarea ochilor sunt liniștiți.
Rolul somnului REM
Așa cum somnul profund îți restabilește corpul, oamenii de știință cred că somnul REM sau somnul de vis îți restabilește mintea, poate parțial ajutând la eliminarea informațiilor irelevante.
De aproximativ 3-5 ori pe noapte, sau cam la fiecare 90 de minute, intri în somn REM
Primul astfel de episod durează de obicei doar câteva minute, dar timpul REM crește progresiv pe parcursul nopții. Perioada finală de somn REM poate dura o jumătate de oră. Dacă sunteți lipsit de somn REM și apoi vă permiteți o noapte ulterioară de somn netulburat, veți intra mai devreme în această etapă și veți petrece o proporție mai mare de timp de somn în ea - un fenomen numit rebound REM.