Broccoli te fereste de diabet si boli pulmonare

4 septembrie 2015 11:09:21 EEST

Broccoli te fereste de diabet si boli pulmonare
„Cateva studii recente care au fost efectuate de cercetatorii americani plaseaza broccoli pe locul 1 intr-un clasament cu cele mai sanatoase 100 de alimente pe care trebuie sa le consumam”, a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. „Broccoli contin izotiocianati, substante cu importante efecte antioxidante si anticancerigene de aceea este posibil ca si bronhopneumopatia cronica obstructiva sa raspunda pozitiv la aceasta leguma”, a subliniat nutritionistul.

Radicalii liberi modifica echilibrul metabolic al celulelor pulmonare si impiedica functionarea corecta a acestora. Potrivit studiului efectuat de cercetatorii de la Johns Hopkins School of Medicine, datorita sulforafanului (unul dintre fitonutrientii benefici care se gasesc in broccoli), consumul de broccoli este benefic pentru plamanii expusi la fumul de tigara si la poluare.

Un alt studiu efectuat la Universitatea din Warwick vorbeste despre beneficiile pe care le aduce consumul de broccoli in cazul persoanelor care sufera de diabet. Sulforafanul reduce cu 73% moleculele cunoscute sub denumirea ROS (Reactive Oxygen Species), a caror aparitie in organism este cauzata de hiperglicemie. Hiperglicemia poate provoca cresterea nivelului ROS din organism chiar si de trei ori peste limita normala. Astfel, broccoli devine un aliment foarte important si de mare ajutor in alimentatia diabeticilor.

Broccoli contin: fier; fosfor; calciu; potasiu; vitaminele A si C; fibre celulozice; un numar redus de calorii.

De ce sa consumam broccoli?
O dieta bogata in broccoli previne foarte multe afectiuni si are numeroase avantaje:
– blocheaza dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer (la san, la colon, de vezica biliara, ovarian sau de prostata) si opreste raspandirea acestora, datorita numarului mare de antioxidanti;
– ajuta la vindecarea gastritelor cu bacteria Helicobacter pylori si a unor tipuri de cancer gastric;
– mentine controlul tensiunii arteriale;
– previne cataracta;
– fortifica sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C;
– previne afectiunile digestive;
– datorita continutului de acid folic ajuta femeile insarcinate sa aiba o nastere usoara;
– previne osteoporoza.

Si lista ramane deschisa, in functie de noile descoperiri care vor urma.

Cum gatim broccoli pentru a nu-i altera proprietatile?
Modul in care se prepara este esential pentru pastrarea nutrientilor acestei legume – miracol. „Cea mai buna metoda pentru a prepara broccoli este la vapori de apa. De asemenea, se mai poate fierbe”, adauga dr. Gheorghe Mencinicopschi si insista asupra faptului ca „nu trebuie gatit niciodata la cuptorul cu microunde, deoarece in acest mod isi pierde toata valoarea nutritiva. In schimb, se poate servi cu sosuri de fructe sau legume, dar si acestea gatite intr-un mod cat mai natural”.

Autor: Cristina Mazilu
Sursa: www.topsanatate.ro