Psyllium Husk
Ce este coaja de psyllium?
Coaja de psyllium este un tip de fibră derivată din semințele unei ierburi asemănătoare arbustului numită plantago ovata , care este cultivată în întreaga lume, dar este comună în special în India. Fiecare plantă poate produce până la 15.000 de semințe acoperite cu gel, care sunt folosite pentru a face pulbere de coajă de psyllium.
Psyllium este bogat în fibre solubile, un tip de fibră care absoarbe apa și se formează într-o substanță vâscoasă asemănătoare gelului. Fibrele solubile sunt de obicei fermentate de bacteriile din intestin, producând acizi grași cu lanț scurt, care sunt asociați cu beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, psyllium este folosit pentru a promova regularitatea și pentru a îmbunătăți problemele digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și hemoroizii.
Beneficii Psyllium Husk
1. Susține sănătatea inimii
Psyllium ar putea ajuta la reducerea anumitor factori de risc pentru boli de inima. Ajută la scăderea colesterolului prin formarea unui gel și captarea bilei care conține colesterol, permițându-i să treacă în scaun. Pe lângă îmbunătățirea nivelului de colesterol , poate scădea și tensiunea arterială, ceea ce ar putea reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Suplimentarea cu aproximativ 10,2 grame de psyllium pe zi a redus semnificativ nivelurile de colesterol LDL, colesterol non-HDL și apolipoproteină-B, toate acestea fiind factori de risc pentru boli de inimă. O altă analiză arată că psyllium poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice, în special la persoanele cu niveluri ridicate de tensiune arterială.
2. Ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge
Controlul zahărului din sânge poate fi îmbunătățit prin adăugarea de fibre. Psyllium poate încetini digestia alimentelor, care, la rândul său, încetinește eliberarea zahărului în organism. Se recomandă să luați psyllium în timpul meselor pentru a obține cele mai multe beneficii pentru controlul zahărului din sânge.
Suplimentarea cu psyllium înainte de masă a redus glicemia și hemoglobina A1c, un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 . Un alt studiu a arătat că combinarea suplimentelor cu psyllium cu modificări ale stilului de viață a îmbunătățit glicemia și rezistența la insulină la persoanele cu obezitate.
3. Promoveaza pierderea în greutate
Creșterea cantității de fibre pe care o consumi zilnic poate ajuta la reducerea poftei de mâncare, deoarece fibrele încetinesc viteza cu care stomacul tău se golește, menținându-te sătul mai mult timp. Un studiu a constatat că psyllium ar putea crește senzația de sațietate și poate reduce nivelul foametei între mese, ceea ce ar putea duce la pierderea în greutate.
4. Imbunătățeste regularitatea și sănătatea digestivă
Psyllium poate ajuta la îmbunătățirea frecvenței mișcărilor intestinale. Când este ingerat, psyllium atrage apa în intestine, ceea ce ajută la înmuierea scaunului, făcându-l mai ușor să treacă. De asemenea, acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin pentru a le stimula creșterea.
Potrivit unui studiu la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și constipație cronică, consumul a 10 grame de psyllium de două ori pe zi timp de 12 săptămâni a condus la îmbunătățiri semnificative ale simptomelor constipației. Un alt studiu, a avut rezultate similare, menționând că psyllium a fost capabil să îmbunătățească constipația la femei prin modificarea compoziției microbiomului intestinal.