Datorită cantității mari de fibre și fitonutrienților, nutriția cu anghinare are o legătură puternică cu prevenirea afecțiunilor grave, cum ar fi bolile de inimă și cancerul, precum și cu efecte pozitive asupra sănătății ficatului și digestive.
Ce este anghinarea?
Anghinare, care poartă numele de specie Cynara cardunculus var. scolymus, este unul dintre cele mai populare tipuri. Această specie este cunoscută și sub numele de anghinare franceză sau anghinare verde. Numele de anghinare provine de la cuvântul articiocco, care este cel mai probabil influențat de cuvântul ciocco, care înseamnă „ciot”. Anghinarea – cel mai des consumată astăzi – provine din specia de ciulin, un grup de plante cu flori caracterizate prin frunze cu înțepături ascuțite pe margini.
Unele beneficii remarcabile pentru sănătate ale anghinării includ un conținut ridicat de antioxidanți care poate ajuta la prevenirea cancerului, la gestionarea greutății și la controlul zahărului din sânge și al diabetului. În timp ce inimile de anghinare sunt adesea partea cea mai disponibilă și consumată a plantei de anghinare, frunzele sunt de fapt locul în care sunt stocați mulți dintre cei mai puternici nutrienți din anghinare.
Beneficiile Anghinarei
1. Putere antioxidantă care poate ajuta la prevenirea cancerului
Anghinarea este plină cu o serie de antioxidanți vitali și fitonutrienți, cum ar fi quercetina, rutina , acidul galic și cinarina. Anghinarea este un aliment bogat in antioxidanti si are un scor mare ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen), care testeaza puterea unei plante de a absorbi si elimina radicalii liberi.
Compușii prezenți în anghinare - în special rutina, quercetina și acidul galic - s-a dovedit în studii că reduc creșterea celulelor canceroase și, prin urmare, previn proliferarea tumorilor canceroase. Anghinarea și-a demonstrat abilitățile de luptă împotriva cancerului asupra a două tipuri de cancer în special: cancerul de sân și carcinomul hepatocelular.
2. Combate bolile cardiovasculare
Consumul de anghinare a fost corelat cu reduceri ale nivelurilor nesănătoase de colesterol, hipertensiunii arteriale și sindromului metabolic. Nutriția cu anghinare poate ajuta, de asemenea, la calmarea inflamației din organism și la îmbunătățirea fluxului sanguin. Persoanele cu niveluri mai ridicate de colesterol sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli de inimă și de a suferi stop cardiac sau accident vascular cerebral. Din fericire, puternica substanță cinarina care se găsește în nutriția anghinare este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru readucerea colesterolului la un nivel sănătos.
Cercetările arată că acțiunea de reducere a lipidelor și a glicemiei a anghinarelor le ajută și la prevenirea bolilor coronariene și a tulburărilor metabolice. Efectele de scădere a colesterolului ale inimii de anghinare sunt atribuite în principal fibrelor sale solubile, în special tipului numit inulină. S-a demonstrat că extractul și sucul de anghinare luptă împotriva hipertensiunii arteriale si in plus, această legume oferă nutrienți precum magneziu și potasiu, care sunt importanți pentru o tensiune arterială sănătoasă.
3. Detoxifică ficatul și sistemul digestiv
Datorită capacității lor de a stimula producția de bilă digestivă și de a detoxifia organismul, anghinarea, conține un flavonoid antioxidant puternic numit silimarină, care este un protector eficient al ficatului; poate chiar să ajute celulele hepatice să se regenereze. S-a demonstrat că o altă substanță din nutriția anghinare, numită cinarina, stimulează pozitiv producția de bilă, care este produsă de ficat și, în cele din urmă, responsabilă pentru a permite digestia și pentru a ajuta la absorbția nutrienților. Anghinarea este benefică pentru IBS și alte tulburări digestive datorită conținutului său ridicat de fibre, capacității de a reduce inflamația și efectului hrănitor al anghinării asupra mucoasei intestinale și ficatului.
4. Sursă excelentă de fibre, care poate ajuta la pierderea în greutate
Anghinarea este foarte bogată în fibre, ceea ce este crucial pentru numeroase funcții din organism. Fibrele mențin sistemul digestiv să funcționeze fără probleme și ameliorează afecțiuni precum constipația și diareea. Are rolul important de a ajuta organismul să se detoxifice de deșeuri, exces de colesterol, zahăr și toxine - plus fibrele acționează pentru a facilita funcționarea ficatului și ne face să ne simțim plini după masă.
Studiile au arătat că consumul de multe fibre solubile, cum ar fi cele găsite în alimentația cu anghinare, este o modalitate excelentă de a ține departe de grăsimea viscerală periculoasă - cea care se acumulează în jurul organelor și poate duce la diferite boli. O dietă bogată în fibre este corelată cu menținerea unei greutăți sănătoase și, de asemenea, cu reducerea riscului de afecțiuni grave, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și multe altele.
5. Ajută la controlul diabetului și sindromului metabolic
Cantitatea mare de fibre găsite în nutriția anghinare înseamnă că anghinarea poate ajuta la normalizarea nivelului de zahăr din sânge, evitând creșterile și scăderile de insulină care pot duce la probleme grave pentru diabetici. Fibrele din alimentația anghinare permit glucozei să fie absorbită în sânge mai lent și, deoarece fibrele sunt o substanță care poate fi digerată și nu necesită insulină.
6. Sursă bună de fier, care previne anemia
Deficitul de fier este cel mai frecvent la femei, în special la femeile aflate în premenopauză, și la copii. Nivelurile scăzute de fier pot duce la oboseală, un sistem imunitar slăbit, slabă concentrare și capacitate de concentrare, precum și tulburări digestive cum ar fi sindromul intestinului permeabil și boala intestinului iritabil. Consumul de alimente bogate în fier este o modalitate excelentă de a preveni anemia și simptomele negative asociate cu deficiența de fier.
7. Îmbunătățește sănătatea și aspectul pielii
Lipsa alimentelor care conțin vitamine precum vitamina C și E, plus alți nutrienți, duce adesea la o producție scăzută de colagen și alte afecțiuni legate de piele care îmbătrânesc prematur pielea. Beneficiile anghinare pentru piele includ susținerea sistemului imunitar și furnizarea de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.