Neuromul acustic - schwanomul vestibular, simptome, cauze, tratament

Neuromul acustic, cunoscut și sub denumirea de schwanom vestibular sau neurinom acustic, este o tumoare benignă care se dezvoltă pe nervul vestibular, care este responsabil pentru echilibru și pentru transmiterea informațiilor auditive de la urechea internă la creier. Această afecțiune poate determina simptome specifice, iar tratamentul poate varia în funcție de dimensiunea și localizarea tumorii. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament pentru neuromul acustic:

Simptome: Simptomele neuromului acustic pot varia în funcție de dimensiunea tumorii și de presiunea exercitată asupra nervilor și structurilor adiacente. Simptomele comune includ:

  1. Pierderea sau scăderea auzului: Pacienții pot experimenta pierderea sau scăderea auzului pe o parte a urechii afectate.
  2. Tinitus: Acesta este un sunet în ureche, precum un sunet de fluier sau de zgomot, care poate fi persistent sau intermitent.
  3. Vertij: Vertijul este senzația de mișcare sau de rotație a mediului înconjurător și poate provoca amețeli.
  4. Dezechilibru și probleme de echilibru: Tumorile care cresc în dimensiune pot afecta nervul vestibular și pot duce la probleme de echilibru, în special atunci când pacientul încearcă să meargă sau să se miște rapid.

Cauze: Cauza exactă a neuromului acustic nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, se crede că aceste tumori se dezvoltă din celule Schwann, care acoperă nervii și le protejează. Factorii genetici pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea acestor tumori, dar nu există o cauză specifică identificată.

Tratament: Tratamentul pentru neuromul acustic poate varia în funcție de dimensiunea tumorii, starea generală a pacientului și simptomele prezentate. Opțiunile de tratament pot include:

  1. Monitorizarea atentă: Pentru tumorile mici sau pentru pacienții cu simptome minore, medicul poate recomanda doar monitorizarea periodică pentru a urmări evoluția tumorii.
  2. Radioterapia: Radioterapia poate fi o opțiune pentru a încetini creșterea tumorii sau pentru a controla simptomele în cazul tumorilor mici sau pentru pacienții care nu sunt candidați pentru intervenții chirurgicale.
  3. Chirurgia: Îndepărtarea chirurgicală a neuromului acustic este o opțiune pentru tumori mai mari sau pentru pacienții cu simptome severe. Această procedură poate implica îndepărtarea parțială sau totală a tumorii.
  4. Reabilitare și terapie: Pentru pacienții cu probleme de auz sau de echilibru, terapia de reabilitare poate ajuta la ameliorarea funcției auditive și de echilibru.

Este important ca pacienții să discute cu un medic specialist în neurochirurgie sau cu un specialist ORL pentru evaluarea și planificarea tratamentului adecvat în cazul neuromului acustic. Tratamentul trebuie personalizat în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient, iar deciziile privind tratamentul ar trebui luate în urma unei discuții detaliate cu medicul curant.