Migrena, simptome, cauze, tratament

Migrena este o afecțiune de tip cefalee care provoacă dureri de cap severe și recurente, adesea însoțite de simptome suplimentare. Este o tulburare comună și poate afecta calitatea vieții persoanelor care suferă de ea. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament pentru migrenă:

Simptome: Simptomele migrenei pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente includ:

 1. Dureri de cap pulsatile: Migrena este adesea descrisă ca o durere de cap intensă, palpitantă sau pulsatilă, de obicei pe o parte a capului.
 2. Sensibilitate la lumină (fotofobie): Multe persoane cu migrenă devin sensibile la lumină și preferă să stea într-un mediu întunecat.
 3. Sensibilitate la sunete (fonofobie): Sunetele puternice sau chiar sunete obișnuite pot deveni deranjante pentru cei cu migrenă.
 4. Grețuri și vărsături: Migrena poate fi însoțită de greață și vărsături.
 5. Aura: Unele migrene sunt precedate de simptome neurologice specifice numite auri. Acestea pot include tulburări de vedere temporare, furnicături în mâini sau față și dificultăți de vorbire.
 6. Durată variabilă: Migrena poate dura de la câteva ore la câteva zile.

Cauze: Cauza exactă a migrenei nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și factori de mediu. Anumite trigger-uri sau declanșatori pot declanșa un episod de migrenă la persoanele predispuse. Acești declanșatori pot include:

 1. Stresul: Stresul emoțional poate declanșa migrene la unele persoane.
 2. Anumite alimente: Consumul de anumite alimente sau băuturi, cum ar fi vinul roșu, ciocolata sau cafeina, poate declanșa migrene.
 3. Schimbările hormonale: Multe femei experimentează migrene legate de ciclul menstrual sau de schimbările hormonale din timpul sarcinii și menopauzei.
 4. Lipsa sau excesul de somn: Schimbările în modelele de somn pot declanșa migrene la unii oameni.
 5. Mediul înconjurător: Lumină puternică, zgomot sau mirosuri puternice pot acționa ca declanșatori.
 6. Factori de mediu: Anumite condiții meteorologice, cum ar fi schimbările bruște de presiune atmosferică, pot afecta persoanele cu migrene.

Tratament: Tratamentul migrenei poate include următoarele opțiuni:

 1. Analgezice de eliberare fără prescripție medicală: Analgezicele, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot ajuta la ameliorarea durerii pentru migrenele ușoare până la moderate.

 2. Medicamente specifice pentru migrenă: Există medicamente care sunt concepute special pentru a trata migrenele, inclusiv triptanele, care ajută la reducerea durerii și a simptomelor asociate migrenei.

 3. Medicamente preventive: Pentru persoanele cu migrene frecvente și severe, medicamentele preventive pot fi prescrise de către un medic pentru a reduce frecvența și severitatea migrenelor.

 4. Terapie non-medicamentoasă: Tehnicile de relaxare, biofeedback-ul și modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea declanșatorilor cunoscuți, pot ajuta la gestionarea migrenelor.

 5. Terapie cu botox: Pentru anumite tipuri de migrene severe, injecțiile cu botox pot fi o opțiune de tratament.

Este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în migrene pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament în funcție de simptomele și necesitățile dvs. Cu gestionarea adecvată, mulți oameni pot controla migrenele și pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.