Eczema palmoplantara, simptome, cauze, tratament

Eczema palmoplantară se referă la eczemele care apar pe palmele mâinilor și tălpile picioarelor. Este o condiție adesea dureroasă și deranjantă, deoarece afectează zonele corpului care sunt frecvent utilizate și supuse la presiune. Această formă de eczemă poate apărea sub diferite forme și din diferite cauze.

Tipuri:

 1. Eczema dyshidrotică (pomfolix): Caracterizată prin vezicule mici, pruriginoase (blister) care apar pe palme, degete sau tălpi. După ce blisterul se sparge, pielea poate deveni uscată și crăpată.

 2. Dermatita de contact: Apare când pielea intră în contact direct cu un alergen sau iritant. Pe palme și tălpi, alergenii comuni pot include nichelul, cromul și alte substanțe chimice.

Simptome:

 • Roșeață și inflamație
 • Vezicule sau bășicuțe umplute cu lichid
 • Piele uscată, crăpată
 • Descuamarea sau îngroșarea pielii
 • Mâncărime și durere

Tratament:

Tratamentul eczemei palmoplantare depinde de cauza și severitatea acesteia:

 1. Emoliente: Cremele și loțiunile hidratante sunt esențiale pentru menținerea pielii hidratate și reducerea simptomelor. Emolientele speciale pentru mâini și picioare pot fi mai grase și pot ajuta la menținerea hidratării.

 2. Steroizi topici: Acestea sunt folosite pentru a reduce inflamația și mâncărimea. În funcție de severitate, pot fi prescrise steroizi de potență diferită.

 3. Terapie PUVA: Aceasta este o formă de fototerapie care implică expunerea pielii la UVA în prezența unui medicament fotosensibilizant.

 4. Calcineurin inhibitors: Sunt medicamente imunosupresoare care pot fi utilizate topic pe piele pentru a reduce inflamația.

 5. Antihistaminice: Acestea pot fi recomandate dacă mâncărimea este severă.

 6. În cazurile severe, medicamentele sistemice, cum ar fi ciclosporina, pot fi considerate.

Este important să se identifice și să se evite alergenii sau iritanții care pot agrava eczema. Un dermatolog poate recomanda patch testing pentru a identifica posibile alergii.

Dacă suspectați că aveți eczema palmoplantară, ar trebui să consultați un dermatolog pentru a obține un diagnostic corect și recomandări de tratament personalizate.