Tiroidita fibroasa (Tiroidita Riedel), simptome, cauze, tratament

Tiroidita fibroasă, cunoscută și sub numele de tiroidită Riedel, este o afecțiune rară în care țesutul fibros se dezvoltă în glanda tiroidă. Acest țesut fibros poate înlocui treptat țesutul normal al glandei tiroidiene, ducând la o serie de simptome. Iată mai multe despre simptome, cauze și tratament:

Simptome ale tiroiditei fibroase (tiroiditei Riedel): Simptomele tiroiditei fibroase pot varia în funcție de extinderea afectării glandei tiroide și pot include:

  1. Durere în zona gâtului: Durere sau disconfort în zona glandei tiroide, care poate iradia în gât sau în ureche.

  2. Glanda tiroidă mărită: Glanda tiroidă poate deveni mărită și rigidă, devenind adesea descrisă ca o masă sau un nodul în gât.

  3. Dificultate în înghițire (disfagie): Extinderea țesutului fibros poate duce la dificultăți în înghițire.

  4. Schimbări ale vocii: Comprimarea sau afectarea nervilor în apropierea glandei tiroide poate determina schimbări ale vocii sau disfonie.

  5. Simptome de hipotiroidism: Datorită distrugerii țesutului tiroidian normal, pacienții pot dezvolta simptome de hipotiroidism, cum ar fi oboseala, sensibilitatea la frig, scăderea în greutate și pielea uscată.

Cauze ale tiroiditei fibroase (tiroiditei Riedel): Cauza exactă a tiroiditei fibroase nu este pe deplin înțeleasă. Aceasta este o afecțiune rară, iar mecanismele care stau la baza apariției ei nu sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, se crede că reacția inflamatorie cronică și anormală a sistemului imunitar ar putea juca un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni.

Tratamentul tiroiditei fibroase (tiroiditei Riedel): Tratamentul tiroiditei fibroase se concentrează pe gestionarea simptomelor și poate varia în funcție de severitatea bolii. Opțiunile de tratament pot include:

  1. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): AINS pot fi prescrise pentru a ameliora inflamația și durerea în glanda tiroidă.

  2. Corticosteroizi: Medicamentele corticosteroide, cum ar fi prednisonul, pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și a ameliora simptomele.

  3. Chirurgie: În cazurile severe sau în cazul în care compresia asupra structurilor din jurul glandei tiroide este problematică, se poate considera intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului fibros.

Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de necesitățile individuale ale pacientului și de severitatea bolii. Tiroidita fibroasă este o afecțiune rară, dar poate fi gestionată eficient sub îndrumarea unui medic specialist în boli tiroidiene (endocrinolog) sau un chirurg tiroidian.