Boala hemoragică a nou-născutului (deficitul de vitamina K)

Boala hemoragică a nou-născutului este o afecțiune caracterizată prin sângerare excesivă la sugari, cauzată de un deficit de vitamina K. Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui și, în mod normal, este produsă de bacteriile intestinale și este prezentă în mod natural în anumite alimente. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament:

Simptome:

  1. Sângerări neobișnuite sau sângerare prelungită după naștere, cum ar fi sângerarea ombilicală prelungită sau sângerarea de la nivelul gingiilor.
  2. Sângerare în alte părți ale corpului, cum ar fi sângerarea sub piele (echimoze), sângerarea în mucoase (cauzând sângerare nazală sau sângerare în tractul gastrointestinal), sau sângerare în creier (hemoragie intracraniană).
  3. Icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor) din cauza acumulării de bilirubină în sânge, care poate fi exacerbată de sângerare și de distrugerea globulelor roșii.

Cauze: Boala hemoragică a nou-născutului este cauzată de un deficit de vitamina K. Nou-născuții pot fi expuși riscului de deficit de vitamina K din mai multe motive: plasmatransfuzie, administrarea de antibiotice la mama în timpul sarcinii sau nașterii, sau o dieta a mamei cu deficit de vitamina K. De asemenea, nou-născuții nu au bacteriile intestinale necesare pentru a produce suficientă vitamina K în primele zile de viață.

Tratament: Tratamentul principal pentru boala hemoragică a nou-născutului este administrarea de vitamina K. Acest lucru poate fi făcut prin injecție intramusculară sau prin administrare orală. Injecția intramusculară de vitamina K este cea mai eficientă și este de obicei administrată la naștere pentru a preveni deficitul de vitamina K și sângerările asociate.

În cazuri rare, atunci când se dezvoltă sângerare severă, poate fi necesară transfuzia de sânge pentru a restabili volumul de sânge și pentru a compensa pierderile de sânge. Este important ca boala hemoragică a nou-născutului să fie identificată și tratată în mod precoce pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi hemoragia intracraniană, care poate duce la leziuni cerebrale și alte probleme de sănătate severe.