Spondilita cervicală, simptome, cauze, tratament

Spondilita cervicală, cunoscută și sub numele de spondiloză cervicală sau osteoartrită cervicală, este o afecțiune degenerativă a coloanei cervicale (partea superioară a coloanei vertebrale, care se află în zona gåtului). Această afecțiune poate provoca simptome și disconfort. Iată mai multe informații despre simptomele, cauzele și tratamentul spondilitei cervicale:

Simptome: Simptomele spondilitei cervicale pot varia de la ușoare la severe și pot include următoarele:

 1. Durere în zona gåtului: Durerea cervicală este un simptom comun și poate fi constantă sau intermitentă. Poate radia în umeri sau brațe.

 2. Rigiditate cervicală: Oamenii cu spondilită cervicală pot experimenta o senzație de rigiditate la nivelul gåtului, care poate face mișcarea capului dificilă.

 3. Durere la nivelul umerilor: Durerea poate iradia către umeri sau în partea superioară a spatelui.

 4. Amorțeală sau slăbiciune în membrelor superioare: Compresia nervilor din zona cervicală poate provoca amorțeală, furnicături sau slăbiciune în brațe și måini.

 5. Dificultăți în mișcare și coordonare: În unele cazuri, spondilita cervicală poate afecta capacitatea de a efectua mișcări și activități normale.

 6. Durere de cap: Uneori, durerea din zona cervicală poate iradia în cap și provoca cefalee.

Cauze: Cauzele spondilitei cervicale includ:

 1. Degenerarea discului intervertebral: Pe măsură ce oamenii îmbătrånesc, discurile intervertebrale dintre vertebrele cervicale pot începe să se deterioreze, cauzånd spondilita cervicală.

 2. Hernia de disc: O hernie de disc cervicală poate duce la compresie a nervilor și la simptomele asociate cu spondilita cervicală.

 3. Leziuni: Traumatismele sau accidentele care afectează coloana cervicală pot contribui la dezvoltarea spondilitei cervicale.

 4. Factori genetici: Unele persoane pot avea o predispoziție genetică la dezvoltarea spondilitei cervicale.

Tratament: Tratamentul pentru spondilita cervicală depinde de gravitatea simptomelor și de cauza specifică a afecțiunii. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Terapia fizică și de reabilitare: Exercițiile fizice și terapia fizică pot ajuta la întărirea musculaturii gåtului, la îmbunătățirea mobilității și la reducerea durerii.

 2. Medicamente: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru a reduce durerea și inflamația. În unele cazuri, pot fi necesare medicamente pentru gestionarea durerii mai puternice.

 3. Terapie cu injecții: Injecțiile cu corticosteroizi pot fi utilizate pentru a reduce inflamația și pentru a ameliora simptomele în cazurile severe.

 4. Chirurgia: În cazurile foarte severe sau în care există compresie a nervilor sau a măduvei spinării, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta problema.

Este important să consultați un medic specialist în ortopedie sau neurologie pentru evaluarea simptomelor dvs. și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. Un diagnostic corect și un tratament corespunzător pot ajuta la gestionarea simptomelor spondilitei cervicale și la îmbunătățirea calității vieții.