Sindromul vertebro-bazilar, simptome, cauze, tratament

Sindromul vertebro-bazilar este un termen care se referă la o serie de simptome care pot apărea atunci când există probleme sau disfuncții în zona vertebro-bazilară a creierului, care este alimentată de arterele vertebrale și artera bazilară. Aceste simptome pot varia și pot fi cauzate de mai multe afecțiuni diferite care afectează această zonă. Iată mai multe informații despre sindromul vertebro-bazilar:

Simptome: Simptomele sindromului vertebro-bazilar pot varia, dar pot include:

 1. Ameteli și vertij: Persoanele afectate pot experimenta senzații de amețeală sau vertij, care pot varia în severitate.

 2. Tulburări de vedere: Pot apărea schimbări în vedere, inclusiv pierderea temporară a vederii într-unul sau ambii ochi, vedere în ceață sau vedere dublă.

 3. Slăbiciune sau pierderea sensibilității: Pot apărea simptome de slăbiciune sau pierderea sensibilității într-o parte a corpului, de obicei într-o parte a feței sau a membrelor.

 4. Dificultăți de vorbire: Unele persoane pot experimenta dificultăți de vorbire sau discurs neclar.

 5. Dificultăți de coordonare: Pot apărea dificultăți în coordonarea mișcărilor, precum și în mers.

 6. Tulburări de înghițire: Pot exista dificultăți de înghițire și disfuncții ale mușchilor faciali.

Cauze: Sindromul vertebro-bazilar poate fi cauzat de mai multe afecțiuni diferite care afectează arterele vertebrale sau artera bazilară. Unele dintre cauzele potențiale includ:

 1. Tromboza sau embolia arterelor vertebrale sau arterei bazilare: Blocarea sau îngustarea arterelor datorită cheagurilor de sânge sau a emboliilor poate provoca ischemie (insuficiență de oxigen) în zona vertebro-bazilară.

 2. Disecția arterială: Dezlipirea sau deteriorarea stratului intern al arterelor vertebrale sau arterei bazilare poate determina formarea unui cheag de sânge sau a unui hematom.

 3. Ateroscleroză: Depozitele de plăci aterosclerotice pe pereții arterelor pot limita fluxul sanguin și pot provoca simptome sindromului vertebro-bazilar.

Tratament: Tratamentul sindromului vertebro-bazilar depinde de cauza specifică și de gravitatea simptomelor. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Medicamente: Pentru a controla simptomele sau pentru a preveni cheagurile de sânge, pot fi prescrise medicamente, cum ar fi antiagregantele plachetare sau anticoagulantele.

 2. Terapie fizică și de recuperare: Pentru a ajuta la îmbunătățirea coordonării și a funcției motorii.

 3. Terapie ocupatională și terapie de vorbire: Pentru a ajuta la recuperarea funcției motorii și de comunicare.

 4. Tratament chirurgical: În anumite cazuri, pot fi necesare proceduri chirurgicale pentru a restabili fluxul sanguin normal în arterele vertebrale sau artera bazilară.

 5. Controlul factorilor de risc: Pentru a preveni complicațiile, este important să se controleze factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și nivelurile ridicate de colesterol.

Este crucial ca persoanele cu simptome sugestive de sindrom vertebro-bazilar să caute asistență medicală imediată pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat. Datorită variabilității simptomelor și a cauzelor, evaluarea medicală și diagnosticarea adecvată sunt esențiale pentru a dezvolta un plan de tratament corespunzător.