Corpii straini nazali, simptome, cauze, tratament

Corpii străini nazali reprezintă obiecte introduse în nas care nu ar trebui să se afle acolo. Aceasta este o situație întâlnită mai ales la copii mici, deoarece au tendința de a-și explora corpul și de a introduce diverse obiecte în orificii. Obiectele comune includ mărgele, jucării mici, alimente, baterii și altele.

Simptome:

 • Disconfort sau durere într-o nară
 • Secreție unilaterală (dintr-o singură nară), care poate deveni purulentă sau sângeroasă
 • Miros neplăcut din nară (în special dacă obiectul a fost prezent pentru o perioadă îndelungată)
 • Strănut repetat
 • Umflături sau roșeață în sau în jurul nării

Primul ajutor:

 1. Nu încercați să scoateți obiectul cu forța sau cu ajutorul degetelor. Acest lucru poate împinge obiectul mai adânc în nas.
 2. Evitați să suflați nasul cu forță, deoarece și acest lucru poate împinge obiectul mai adânc.
 3. Încercați să păstrați copilul calm. Dacă copilul este cooperant, puteți cere să sufle ușor pe gură în timp ce închideți narina neafectată cu degetul. Această tehnică (numită și "manevra părintelui") poate ajuta la expulzarea obiectului. Cu toate acestea, nu forțați acest lucru dacă copilul este agitat sau dacă există riscul de a înghiți obiectul.
 4. Dacă obiectul este o baterie sau alt material caustic, căutați ajutor medical imediat.

Tratament:

Dacă suspectați că există un corp străin în nas, este esențial să vă adresați unui medic, preferabil un medic ORL (otorinolaringolog). Acesta va examina nasul și va utiliza instrumente speciale pentru a scoate corpul străin în siguranță.

Prevenție:

 • Supravegherea atentă a copiilor și educarea lor în privința pericolelor asociate cu introducerea obiectelor în nas.
 • Păstrarea obiectelor mici, cum ar fi mărgelele sau bateriile, departe de îndemâna copiilor.

În concluzie, dacă suspectați prezența unui corp străin în nas, este esențial să căutați ajutor medical imediat pentru a evita complicații și pentru a asigura îndepărtarea în siguranță a obiectului.