Faringita, simptome, cauze, tratament

Faringita este inflamația faringelui, care este partea din spate a gâtului situată între amigdale și laringe (coarda vocală). Poate fi cauzată de o varietate de agenți infecțioși, inclusiv bacterii, viruși și fungi, sau poate fi rezultatul iritantelor non-infecțioase, cum ar fi fumatul, respirația pe gură sau poluanții atmosferici.

Simptome:

 1. Durere în gât
 2. Dificultate la înghițire (odinofagie)
 3. Amigdale înroșite sau umflate
 4. Prezența de puroi pe amigdale (în unele cazuri)
 5. Febra
 6. Ganglioni limfatici umflați și sensibili în regiunea gâtului
 7. Tuse
 8. Voce răgușită
 9. Simptome generale cum ar fi oboseala, cefaleea și durerile musculare

Cauze:

 1. Viruși: Majoritatea cazurilor de faringită sunt cauzate de viruși, inclusiv rinovirusuri (cele mai comune cauze ale răcelii), adenovirusuri, coronavirusuri și virusul Epstein-Barr (care provoacă mononucleoză).
 2. Bacterii: Streptococcus pyogenes, cunoscut și sub denumirea de streptococ de grup A, este cea mai comună cauză bacteriană a faringitei și poate provoca faringita streptococică.
 3. Alte cauze: Alergiile, refluxul gastroesofagian, iritanții cum ar fi fumul de țigară și aerul uscat pot provoca și ele faringită.

Tratament:

 1. Faringită virală: Tratamentul este simptomatic, incluzând odihnă, consumul de multe lichide și medicamente pentru reducerea durerii și a febrei, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.
 2. Faringită bacteriană: Antibioticele sunt prescrise pentru a trata faringita cauzată de streptococi sau alte bacterii. Este esențial să finalizați întregul curs de antibiotice, chiar dacă simptomele se îmbunătățesc, pentru a preveni complicații și rezistența la antibiotice.
 3. Alte tratamente: Gargară cu apă sărată, pastile sau spray-uri pentru gât pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Este important să consultați un medic dacă aveți simptome severe sau persistente de faringită, dacă sângerarea nazală este însoțită de febră înaltă sau dacă aveți dificultăți în respirație sau înghițire.