Herpes zoster oticus, simptome, cauze, tratament

Herpes zoster oticus, cunoscut și sub denumirea de sindromul Ramsay Hunt, este o complicație rară a infecției cu virusul varicelo-zoster (același virus care provoacă varicela și herpesul zoster sau zona zoster). Această afecțiune implică nervul facial și nervii auditivi asociati și poate duce la o serie de simptome legate de urechea și fața.

Simptome:

 1. Erupție cutanată dureroasă: Apariția de vezicule (blănițe umplute cu lichid) în și în jurul urechii. Aceasta poate fi însoțită de mâncărime și durere.
 2. Paralizie facială: Slăbiciune sau paralizie a mușchilor pe o parte a feței. Aceasta poate face ca pleoapa să cadă sau gura să se lase pe o parte.
 3. Dureri de ureche: Durere intensă în sau în jurul urechii afectate.
 4. Pierderea auzului: Scăderea auzului în urechea afectată.
 5. Tinitus: Zgomote sau sunete percepute în urechea afectată.
 6. Alterarea gustului: Pierderea sau modificarea gustului, în special pe partea anterioară a limbii.
 7. Secreție auriculară: Poate exista scurgere din urechea afectată.
 8. Vertij: Ameteli sau senzația că totul se învârte.

Cauze:

Herpes zoster oticus este cauzat de reactivarea virusului varicelo-zoster, care rămâne latent în organism după o infecție cu varicelă din copilărie. Virusul poate fi reactivat din cauza vârstei înaintate, stresului, imunosupresiei sau altor factori care slăbesc sistemul imunitar.

Tratament:

 1. Antivirale: Medicamente antivirale, cum ar fi aciclovirul, famciclovirul sau valaciclovirul, sunt adesea prescrise pentru a reduce severitatea și durata bolii.
 2. Steroizi: Medicamentele corticosteroide, cum ar fi prednisonul, pot fi administrate pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți șansele de recuperare a funcției nervului facial.
 3. Analgzice: Medicamentele pentru durere, inclusiv analgezicele OTC și cele mai puternice, pot fi utilizate pentru a gestiona durerea asociată cu această afecțiune.
 4. Terapie fizică: Exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea sau tratarea contracțurilor musculare în cazul în care paralizia facială persistă.

Dacă suspectați că aveți herpes zoster oticus sau orice formă de herpes zoster, este important să consultați un medic cât mai curând posibil. Tratamentul precoce poate îmbunătăți șansele de recuperare și poate reduce riscul de complicații pe termen lung.