Hipoacuzia neurosenzorială (de percepție), simptome, cauze, tratament

Hipoacuzia neurosenzorială (de percepție) este un tip de pierdere a auzului care are loc atunci când există o problemă la nivelul urechii interne (cochlea) sau al nervului auditiv. Aceasta este cea mai comună formă de pierdere permanentă a auzului.

Cauze:

Există multe posibile cauze pentru hipoacuzia neurosenzorială, printre care:

 1. Vârsta înaintată (Presbiacuzie): Auzul se poate deteriora odată cu înaintarea în vârstă.
 2. Expunerea la zgomot: Lucrul în medii zgomotoase, ascultarea muzicii la volum înalt sau expunerea la zgomote puternice.
 3. Trauma: Leziunile la nivelul capului pot afecta urechea internă sau nervul auditiv.
 4. Boli și infecții: Boli precum meningita sau rubeola pot provoca hipoacuzie neurosenzorială. De asemenea, boala Meniere sau tumori precum neurinomul acustic pot fi cauze.
 5. Medicamente ototoxice: Anumite medicamente pot fi dăunătoare pentru urechea internă sau pentru nervul auditiv.
 6. Factori genetici: Anumite tipuri de pierdere a auzului pot fi ereditare.

Simptome:

 • Dificultate în auzirea sunetelor slabe sau înalte.
 • Voci care par a fi îndepărtate sau neclare.
 • Probleme în înțelegerea vorbirii în medii zgomotoase.
 • Tinitus (zgomote percepute în ureche fără o sursă externă, cum ar fi țiuitul).
 • Dificultate în localizarea direcției din care provine un sunet.

Tratament:

Tratamentul pentru hipoacuzia neurosenzorială depinde de cauza și de severitatea acesteia, dar în multe cazuri, pierderea auzului este permanentă. Totuși, există strategii și instrumente care pot ajuta:

 1. Aparate auditive: Aceste dispozitive pot amplifica sunetele și pot fi adaptate nevoilor individuale.
 2. Implanturi cohleare: Pentru persoanele cu hipoacuzie severă sau profundă, implanturile cohleare pot oferi o alternativă la aparatele auditive.
 3. Terapie și reabilitare auditivă: Învățarea tehnicilor de citire pe buze și dezvoltarea altor abilități de comunicare pot ajuta.
 4. Medicamente: În unele cazuri, în special dacă pierderea auzului este cauzată de o infecție sau o inflamație, medicamentele pot fi eficiente.
 5. Evitarea medicamentelor ototoxice: Dacă este posibil și în funcție de starea medicală, se poate lua în considerare schimbarea sau evitarea medicamentelor care pot cauza pierderea auzului.

Este important să consultați un audiolog sau un specialist ORL dacă suspectați că aveți o hipoacuzie neurosenzorială sau orice altă problemă legată de auz. Aceștia vă pot oferi o evaluare completă și pot recomanda tratamente potrivite.