Calvitia precoce, simptome, cauze, tratament

Calviția precoce este o formă de cădere a părului care apare la unii indivizi la o vårstă tånără. Deși poate fi o experiență tulburătoare pentru mulți, este adesea un fenomen legat de genetică și hormoni.

Cauze principale:

  1. Genetica: Aceasta este cea mai comună cauză de calviție precoce, cunoscută și sub denumirea de alopecie androgenică. Dacă există rude în familie care au experimentat calviție la o vårstă tånără, riscul este crescut.

  2. Hormoni: Alopecia androgenică este influențată de hormonii masculini numiți androgeni, în special dihidrotestosteron (DHT). La persoanele predispuse genetic, părul din anumite zone ale scalpului este sensibil la DHT, ceea ce duce la subțierea și căderea părului.

  3. Boli autoimune: Cum ar fi alopecia areata, unde sistemul imunitar atacă foliculii de păr.

  4. Alte cauze: Stresul sever, deficiențele nutriționale, boli precum anemia sau afecțiuni tiroidiene pot contribui la căderea părului la vårste tinere.

Simptome:

În alopecia androgenică, căderea părului începe adesea cu retragerea liniei părului la tåmple și subțierea părului pe coroană. Poate progresa pånă la stadiul cånd părul de pe coroană și partea din față a scalpului devine foarte subțire sau dispare complet.

Tratament:

  • Minoxidil: Un tratament topic care se aplică pe scalp și poate ajuta la regenerarea părului și încetinirea căderii acestuia.

  • Finasteridă: Este un medicament oral care reduce producția de DHT și poate încetini sau inversa căderea părului la bărbați. Trebuie utilizat cu precauție și sub supraveghere medicală.

  • Terapia cu lumină roșie: Utilizarea dispozitivelor cu LED sau laser pentru a stimula foliculii de păr.

  • Transplantul de păr: Pentru cei care doresc o soluție permanentă și au suficient păr donator.

  • Terapie cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite): Aceasta implică extragerea și procesarea sångelui pacientului și injectarea plasmei înapoi în zonele chelie pentru a stimula creșterea părului.

Dacă observați semne de calviție precoce, este important să consultați un dermatolog sau un specialist în păr pentru a discuta despre cauzele posibile și opțiunile de tratament.