Chist sebaceu infectat, simptome, cauze, tratament
Chistul sebaceu este o formațiune chistică ce se dezvoltă sub piele și conține un material pastos sau lichid, care este de fapt sebum (un ulei produs de glandele sebacee ale pielii). Acest chist se formează adesea ca urmare a blocării canalului excretor al unei glande sebacee.
Un chist sebaceu infectat apare atunci cånd bacteria intră în chist, determinånd înroșirea, umflarea și sensibilitatea zonei. Puroiul poate să se acumuleze în chist, iar acesta devine un abces.
Simptomele unui chist sebaceu infectat includ:
- Înroșirea și sensibilitatea zonei afectate.
- Umflarea zonei.
- Durere sau disconfort la atingere.
- Prezența puroiului.
- Poate fi însoțit de febră și de o senzație generală de rău, în cazurile severe.
Tratament:
-
Antibiotice: Dacă infecția este ușoară, medicul poate prescrie antibiotice pentru a combate infecția.
-
Drenaj chirurgical: Dacă chistul este mare sau dacă nu răspunde la antibiotice, poate fi necesar un drenaj chirurgical. În timpul acestui procedeu, medicul va face o incizie în chist și va drena puroiul. Acest lucru poate fi urmat de îndepărtarea întregului chist pentru a preveni recurența.
-
Excizia chirurgicală a chistului: Dacă chistul continuă să reapară, poate fi necesar să fie îndepărtat chirurgical.
Prevenire:
- Menținerea unei igiene adecvate poate ajuta la prevenirea infecțiilor.
- Evitarea manipulării, strångerii sau încercarea de a sparge un chist, deoarece aceste acțiuni pot provoca o infecție sau pot agrava o infecție existentă.
Dacă bănuiți că aveți un chist sebaceu infectat, este important să vă consultați cu un medic dermatolog sau chirurg pentru o evaluare și un tratament adecvat.